Juan Ferré, hoogleraar genetica:

"Biologische teelt kan niet hele wereld voeden"

Tijdens een internationaal congres in Valencia, dat onder andere in het teken stond van de toepassing van pathologieën van ongewervelde dieren op plaagbestrijding, analyseerde Juan Ferré, hoogleraar genetica aan de Universiteit van Valencia (UV), de rol van bio-insecticiden op de teelt van voedingsmiddelen. Hij stelde dat de biologische landbouw niet in staat is om de gehele wereldbevolking te voeden. "Het is niet mogelijk om de gehele wereld te voeden op basis van biologische landbouw. In feite is dat wat er vroeger gebeurde, toen er een kleinere wereldbevolking was en er hongersnoden voorkwamen", betoogde hij.

Ferré gaf aan dat biologische insecticiden momenteel slechts 2% vertegenwoordigen van de economische waarde van alle insecticiden op wereldniveau. De hoogleraar voegde toe dat deze gewasbeschermingsmiddelen beperkingen hebben, doordat ze "specifieker zijn en een bepaalde plaag doden, maar andere plagen niet", hoewel ze wel gunstiger zijn voor het milieu.

Volgens Ferré zullen plagen nooit geheel uitgebannen worden, omdat er "altijd een populatie van ongedierte zal zijn dat resistent wordt tegen het bestrijdingsmiddel, ongeacht het type".

Volgens Ferré is het probleem in Spanje "het gebrek aan biotechnologische industrieën om alle vooruitgang die in laboratoria wordt geboekt toe te passen". Hij voegde toe dat er meer zou moeten worden ingezet op onderzoek in het land.

Een aantal van de grootste plagen die de hoogleraar noemde waren de fruitvlieg (citrus) en de 'Tuta absoluta' (tomaten).

Bron: Efe / lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven