Jan Plagge voor stapsgewijze afschaffing van directe subsidies

Bioland-voorzitter Jan Plagge (Duitsland) wil een einde aan de areaalpremies. In plaats daarvan zouden de boeren slechts geld moeten krijgen wanneer ze prestaties voor het milieu en dierenbescherming leveren. Dat zegt Plagge in een interview met AGRA-EUROPE. 

Hij pleit echter wel voor een stapsgewijze afbouw. Het zal niet werken om van vandaag op morgen compleet te stoppen met de directe subsidies en alles alleen nog via vrijwillige beloningssystemen vorm te geven, erkent Plagge. Desalniettemin is het belangrijk om het doel van een sterkere kwalificering van de steun reeds in de huidige GAP-herziening te verankeren.

Bedrijven die inzetten op een kostenefficiënte massaproductie voor de mondiale markt en erop aangewezen zijn dat hun grondstoffen steeds goedkoper op de wereldmarkt gepresenteerd kunnen worden, die echter wel tegen duidelijk lagere standaarden geproduceerd worden, zouden gekort moeten worden op hun subsidie. Wanneer men niet alle betrokkenen - de gehele landbouwsector, de gehele maatschappij en het gehele Europese project - schade toe wil brengen, dan moet er bijgestuurd worden, maant Plagge.

De IFOAM EU wil dat 70% van het nationale GAP-budget wordt uitgegeven aan milieu-, klimaat- en dierbeschermingsmaatregelen, en wel zulke waar de afzonderlijke landbouwbedrijven vrijwillig toe kunnen besluiten.

Biologische consumptie als standaard
Jan Plagge, die ook voorzitter is van de Duitse vereniging Bioland, sprak zich er verder tegen uit het behoud van de levensvoorwaarden tegen de sociale vraag uit te spelen. Tenslotte mag het geen elitaire opgave zijn "onze levensvoorwaarden te beschermen".

Juist ecologische crisissen treffen het eerst mensen met een laag inkomen, waardoor een bepaalde welstand niet het criterium mag zijn "of ik mij producten uit duurzame, biologische en grondwaterbeschermende teelt kan veroorloven". Het is de opgave van de politiek om de levensvoorwaarden te beschermen. Biologische consumptie zou dus de standaardnorm moeten worden.

Wat betreft het feit dat de Europese Commissie een vrijhandelsverdrag met de Mercosur-landen heeft gesloten, deelt Plagge de algemene kritiek van de beroepssector. Het is "volledig tegenstrijdig om met de eigen boeren een veranderingsproces in de richting van meer milieu-, klimaat- en dierenbescherming na te streven en dan tegelijkertijd een oneerlijke concurrentie vanuit de buitenlandse handel toe te laten", aldus Plagge.

Bron: Top Agrar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven