Vooral minder vraag naar biologische melk

Groei Finse bio-omzet afgezwakt

De groei van de verkoop van biologische producten in Finland is afgezwakt, maar de bio-omzet stijgt nog altijd veel sneller dan de algehele omzetgroei in supermarkten (onder de 3 procent). De verkoop van bio-producten in Finse supermarkten bedroeg van juli 2018 tot eind juni van dit jaar bijna 350 miljoen euro. Dit betekent een stijging van ongeveer 7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar - relatief bescheiden in vergelijking met de voorgaande jaren toen de jaarlijkse groei maar liefst 15 procent bedroeg. Dit maakte de Finse bio-voedingsorganisatie Pro Luomu afgelopen maandag 9 september bekend.

De uitvoerend directeur van Pro Luomu, Marja-Riitta Kottila, zegt dat de belangrijkste verandering is dat de verkoop van biologische melk is afgenomen. "Melk is de op één na grootste biologische productgroep, dus het heeft een grote impact. Blijkbaar heeft de publieke discussie over klimaatemissies van vee sommige mensen aangemoedigd om te kiezen voor niet-zuivelproducten in plaats van melk", aldus Kottila.

"Hoewel de klimaatdiscussie de verkoop van biologische melkproducten lijkt te hebben verminderd, wordt dit niet weerspiegeld in kaas of vers biologisch vlees, waar de verkoop gestaag is gegroeid."

Bananen nog steeds nummer 1
Pro Luomu zegt dat biologisch een marktaandeel heeft van 2,4 procent in de supermarktsector. De cijfers omvatten geen directe verkoop op boerderijen of verkopen door het nationale alcoholmonopolie Alko.

De groei is nog steeds sterk in de verkoop van biologische groenten en fruit en babyvoeding, evenals in bier en cider verkocht in supermarkten, waar het maximale alcoholgehalte in januari steeg van 4,7 procent naar 5,5 procent.

De best verkochte biologische productgroepen blijven fruit, groenten, koffie en eieren. De best verkochte artikelen zijn bananen, terwijl die met het hoogste marktaandeel nog steeds plantaardige oliën, babyvoeding en eieren zijn.

Bron: Yle Uutiset


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven