Teelt biologische avocado's neemt toe in Californië

Nu de vraag naar zowel biologische voeding als avocado's groeit, ligt het voor de hand dat er meer biologische avocado's op de markt beschikbaar komen.

"Onze biologische telers zijn enorm belangrijk," zegt Connor Huser, van Mission Produce in Oxnard. "Veel van onze klanten en consumenten vragen om dit product. Vaak is het zo dat de Californische bio-avocado's op de markt verschijnen wanneer de aanvoer uit andere herkomstgebieden laag is en dat is natuurlijk gunstig voor onze telers hier in Californië."

Het percentage biologische Hass-avocado's neemt toe, vertelt Jan DeLyser, vicevoorzitter marketing van de California Avocado Commission in Irvine. Op 28 augustus werd de oogst biologische Hass-avocado's op 8,4 mln kilo geraamd, wat neerkomt op 9,9% van de totale oogst in de staat. In 2013-2014 oogstten Californische telers nog 7 mln kilo biologische Hass-avocado's, oftewel 5,5% van de totale oogst. 

In 2016, het meest recente jaar waarover USDA-cijfers bekend zijn, oogstten de 286 avocadoteeltbedrijven in Californië  in totaal 11.656 ton biologische avocado's op een areaal van 1.571 hectare. De waarde van de oogst bedroeg €27,6 mln. 

California Certified Organic Farmers, een door de USDA-geaccrediteerde certificeringsinstelling, meldt dat 201 door het CCOF gecertificeerde biologische teeltbedrijven op een areaal van bijna 809 hectare biologische avocado's telen.

"De biologische tuinbouwsector is de laatste paar jaar gestaag gegroeid," zegt Kelly Damewood van het CCOF in Santa Cruz. "Daarnaast hebben media de consumentenvraag naar avocado's aangewakkerd. Het is dan ook niet verrassend dat de vraag naar biologische avocado's groeit en conventionele avocadotelers belangstelling hebben om de omschakeling naar de biologische teelt te maken."

Net zoals met andere gewassen is de omschakeling van de conventionele naar de biologische teelt een jarenlang proces. Telers die de omschakeling maken, moeten drie jaar wachten alvorens ze hun eerste biologische gecertificeerde oogst mogen vermarkten," zegt Damewood. 

"Het voornaamste verschil tussen het omschakelen van een boomgaard ten opzichte van een groentenperceel is dat de bestaande bomen naar biologisch moeten worden omgeschakeld," vervolgt Damewood. "Groententelers kunnen groenbemesting toepassen gedurende de omschakelingsperiode. Bij boomgaarden komen er ook kosten bij voor irrigatie, gewasbescherming, snoeien, etc. Het omschakelen van een hele boomgaard is dan ook veel duurder en ingrijpender."

Huser zegt dat steeds meer conventionele telers interesse hebben in de omschakeling naar de biologische teelt. "Sommigen zijn er al mee begonnen, terwijl anderen aarzelen omdat ze het hele proces nogal een uitdaging vinden. De uitgaven voelen ze meteen in hun portemonnee maar de beloning komt pas veel later."

"In deze drie jaar werk je volgens de biologische principes maar krijg je niet de bijbehorende premium prijs," legt Huser uit. Hij voegt eraan toe dat het aanplanten van een geheel nieuwe boomgaard over het algemeen niet haalbaar is. "De meeste telers zullen niet graag gezonde bomen rooien om de omschakeling naar bio te maken."

Degenen die de omschakeling maken, kunnen op hogere prijzen voor hun product rekenen. Op 21 augustus kostten conventionele avocado's maat 48 tussen de €1,62 en €1,80 per 453 gram. De prijzen van biologische avocado's bedroegen €1,80 tot €2,16 per 453 gram. 

"Tripsen zijn één van de grootste plagen die avocadoboomgaarden bedreigen," zegt Sonia Rios, tuinbouwdeskundige van de Universiteit van Californië. "Deze insecten nestelen zich in jong fruit en laten beschadigingen achter, waarna het fruit onverkoopbaar wordt." 

Conventionele telers maken gebruik van spray-programma's om deze plaag onder controle te houden maar voor hun biologische collega's zijn de bestrijdingsmethoden veel beperkter. "Meestal moeten biologische gewasbeschermingsmiddelen echt met het insect in contact komen om het uit te kunnen schakelen," aldus Rios. Ze voegt eraan toe dat veel telers in Californië interesse lijken te hebben in de biologische avocadoteelt. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.