Universiteit van Kopenhagen

Nieuwe methode om aan te tonen of producten biologisch zijn

Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen hebben een nieuwe manier ontwikkeld om na te gaan of producten onterecht als biologisch zijn geëtiketteerd. Hierbij wordt gekeken naar de manier waarop de groenten zijn bemest. Volgens deskundigen zijn biologische groenten en fruit een makkelijk doelwit van voedselfraude. 

De toenemende vraag naar bioproducten en de hogere inkomsten maken biologische groenten en fruit gevoelig voor voedselfraude. De Deense voedselcontroles zijn streng en Denemarken is één van de weinige Europese landen dat een landelijk controlesysteem voor biologische voedingsmiddelen heeft. In de landen waar de producten worden ingekocht, lopen de controles echter nogal uiteen. 

"Hoewel er in Denemarken nog geen fraude met biologische voedingsmiddelen is voorgekomen, moet men niet vergeten dat producten van over de hele wereld worden ingekocht. Zo worden er veel groenten en fruit uit Zuid-Europa geïmporteerd", zegt onderzoeker Kristian Holst Laursen, die zich al ruim tien jaar bezighoudt met methoden om voedselfraude op te sporen.  

MRL's meten
De huidige manier om te bepalen of een product biologisch is, bestaat uit het meten van de MRL's. Volgens Holst Laursen is deze methode verre van betrouwbaar. De gewassen kunnen bijvoorbeeld besmet zijn door de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen op een nabijgelegen perceel. Uit de analyse van residuen van gewasbeschermingsmiddelen kan bovendien niet worden opgemaakt of er aan alle eisen voor de biologische teelt is voldaan, zoals het gebruik van niet-biologische meststoffen.

"Onze methode toont niet aan of er gewasbeschermingsmiddelen zijn gebruikt maar of de gewassen op de juiste manier zijn bemest. De methode vormt dus een aanvulling op de bestaande controles en geeft een gedetailleerdere indruk van de teeltgeschiedenis", legt Holst Laursen uit. 

Bron: news.ku.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven