Duitse Stiftung Warentest vindt schadelijke stoffen in thee

Zwarte thee is vaak belast met de potentieel kankerverwekkende stof anthrachinon – ook bio-producten. De Duitse consumentenorganisatie 'Stiftung Warentest' heeft de substantie in alle 27 onderzochte Darjeeling- en Ceylon-Assam-thee gevonden, luidt het in de novemberuitgave van hun tijdschrift 'test'. "Zestien daarvan overschreden de momenteel geldende grenswaarde van 10 microgram per kilogram", zei Ina Bockholt, de verantwoordelijk redacteur, afgelopen donderdag tegen taz. 

Stiftung Warentest ziet deze limiet echter als ongeschikt, omdat deze heel algemeen voor alle levensmiddelen geldt. Twee producten lagen echter ook boven de geplande EU-grenswaarde van 20 microgram speciaal voor thee. Eén daarvan bevatte zelfs 76 microgram.

De hoogste hoeveelheid van de stof toonde Stiftung Warentest aan in de Ceylon-Assam-theezakjes van het conventionele merk Goldmännchen en de losse thee 'Darjeeling-Blatt' van bio-supermarkt Alnatura. "Een acuut gevaar vormen deze theesoorten naar onze inschatting niet. Wat er gebeurt als men een leven lang deze thee in grote hoeveelheden drinkt, zouden we echter niet kunnen zeggen", verklaarde Ina Bockholt. Goldmännchen deelde mee dat er redenen zijn om aan te nemen dat de verontreiniging slechts een deel van de betrokken theelevering betreft of dat er sprake was van een probleem bij de meting van schadelijke stoffen. Er wordt naar de oorzaak gezocht. Alnatura werkt er naar eigen zeggen aan om mogelijke verontreinigingsbronnen kwijt te raken.

Slechts vier producten aan te bevelen
Dat anthrachinon als gewasbeschermingsmiddel gebruikt is bij de teelt van de theeplanten is volgens de producttesters onwaarschijnlijk: "Dan zou er niet zoveel bio-thee, waarin we geen gewasbeschermingsmiddelen aantoonden, een anthrachinonprobleem hebben.“ Bijna alle conventionele thee was belast met gewasbeschermingsmiddelen, echter ver onder de grenswaarden.

Stiftung Warentest raadt nu slechts vier producten aan, die maar lage hoeveelheden anthrachinon bevatten: de losse Darjeeling van dm/Das gesunde Plus evenals de Ceylon-Assam-mengsels in theezakjes van Norma/Cornwall, Rewe/ja! en Real/Tip.

Overigens: in 2012 hadden de Britse autoriteiten de andere EU-landen gewaarschuwd voor overschrijdingen van de grenswaarden bij groene thee uit India en China.

Bron: https://taz.de/Stiftung-Warentest-zu-Giftstoffen-im-Tee/!5030325/ 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven