Berend van Zanten van Zeemansboter:

"Ook met deze pindakaas kun je ongetwijfeld groot worden"

Berend van Zanten, van Zeemansboter, is gedreven en gemotiveerd, dat is al snel duidelijk. Stilzitten doet hij niet. Waar hij zich het liefste mee bezighoudt? "Met het redden van de wereld." Hij lacht. "En een onderdeel daarvan is mijn bijdrage aan een eerlijke pindakaas business." Samen met Kai begon hij zes jaar geleden met Zeemansboter, een 100% pure pindakaas gemaakt van biologische pinda’s. De smeuïge Zeemansboter zat in de allereerste ZustainaBox. Zij spraken Berend over bewust en lokaal eten en het redden van de planeet.

Pindakaas zonder palmolie
In bijna alle supermarkt- en A-merk pindakaas zit een berucht ingrediënt: palmolie. Dit is een plantaardige olie uit de vrucht van de oliepalm. Dat klinkt onschuldig – en in de basis is dat ook zo. Het probleem schuilt in de massale manier waarop oliepalmen worden verbouwd. Voor de grootschalige palmolieplantages worden hele regenwouden gekapt en mensen van hun land beroofd. Plant- en diersoorten sterven hierdoor uit, de groene longen van de aarde worden steeds kleiner – met alle gevolgen voor het klimaat van dien.

Terug naar de pindakaas. Want de enige reden dat hier palmolie aan toe wordt gevoegd, is om te voorkomen dat de oliën niet gaan scheiden en in de pot gaan 'drijven'. In 100% pure pindakaas zoals Zeemansboter wordt geen palmolie gebruikt. Dit verklaart ook waarom een A-merk pindakaas in één keer op de boterham kan worden gesmeerd, maar pure pindakaas voor gebruik even geroerd moet worden. Maar het roeren wordt voor lief genomen. Een palmolievrije pure pindakaas die er niet voor zorgt dat hele regenwouden verdwijnen, smeert toch een stukje rustiger. "Misschien is het in het begin even wennen aan de structuur, maar ook met deze pindakaas kun je ongetwijfeld groot worden."

Bewust eten
Puur en bewust, daar staat Zeemansboter dus voor. Bewust omgaan met onze voeding is onmisbaar voor een eco-lifestyle. Ons eten heeft namelijk een hele grote impact op onze aarde. Dat betekent niet alleen dat de consument minder vlees en zuivel moet eten, maar ook bewuster en lokaler. ZustainaBox gaat dan ook op zoek naar groene alternatieven voor producten die van verworden gehaald. Bijvoorbeeld thee van Nederlandse bodem in plaats van uit Azië.

Maar bij sommige producten is het lastiger – zo niet onmogelijk – om die dichter bij huis te halen. Dit is ook het geval bij pinda’s. In de tijd dat Berend zich in de pindakaas business stortte, werd lokaal eten steeds populairder. "Lokaal eten is heel goed, maar bij sommige producten is het helaas niet mogelijk. Wij hopen mensen met Zeemansboter alsnog een betere keuze te laten maken." Er lag al wel wat bio pindakaas in de schappen, maar die hadden een vrij stoffig imago en waren nog niet echt geliefd onder een breed publiek. Samen met Kai besloot Berend met de pindakaas-kwestie aan de slag te gaan.

Biologische pure pindakaas
"We kopen biologisch gecertificeerde pinda's in en laten die naar Rotterdam vervoeren. Recht vanuit de Rotterdamse haven worden ze verwerkt tot pure pindakaas. Met Zeemansboter willen we laten zien dat je best dingen mag eten die niet lokaal zijn als je er maar verantwoord mee omgaat."

En waar komt de ruige naam vandaan? "Onze biologische pinda's leggen een woeste zeereis af. Vandaar de naam Zeemansboter." Berend is continu bezig met het verbeteren van zijn eigen product. Zo hadden de pindakaaspotten eerst een plastic etiket. Onzin, vindt hijzelf ook. Daarom zullen de potten binnenkort verschijnen met een papieren etiket. Eerst moeten de plastic etiketten worden opgebruikt, want ongebruikt weggooien is natuurlijk nog een stukje erger.

Een duurzame bezige bij
Als bezige bij houdt Berend zich niet alleen bezig met de pindakaas business. Hij organiseert bijvoorbeeld ook duurzaamheidsevents bij Blue City, de eco hub van Rotterdam. Ook opent hij binnenkort een concept store in Rotterdam, waar hippe eco-producten verkocht gaan worden. "Ik wil eco bereikbaar maken voor een grotere doelgroep. Het moet van dat suffe imago af. Er zijn zoveel mooie producten die de wereld beter kunnen maken!" En dat is precies hoe wij er ook in staan: een eco lifestyle is superleuk en we hopen dat iedereen dit in gaat zien. Volgens Berend is het wel van belang dat mensen zichzelf daarbij niet alles ontzeggen. "Je hoeft jezelf niet alles te ontnemen om aan een betere wereld te werken. Neem pindakaas: dat mag je best blijven eten. Het is alleen wel belangrijk dat je daarbij een weloverwogen keuze maakt."

Bron: Zustainabox


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven