Arbeidsomstandigheden personeel Duitse bio-supermarkten niet zo rooskleurig

Het voelt goed om in de bio-supermarkt boodschappen te doen. Een kilo biefstuk kost hier bij Alnatura 64,90 euro: gelukkige runderen, gezonde klanten, een schoon klimaat, zo iets koopt men immers niet iedere dag. Hier gaat het zeker iedereen goed. En bij deze prijzen zal men zijn personeel ook wel prima kunnen betalen. Maar dat denk je maar... 

"Niemand in de bio-branche is aan een CAO gebonden“, zegt handelsdeskundige Erika Ritter van de Duitse vakbond Verdi. Of bijvoorbeeld Alnatura volgens een CAO-tarief betaald, kan zij niet controleren. Wat men wel kan controleren is het bestaan van ondernemingsraden bij bedrijven. In slechts één van de 133 filialen is er een gekozen vertegenwoordiging van de werknemers. "De werkgevers in het bio-segment willen geen medezeggenschap binnen hun bedrijven hebben“, zegt Paul Lehmann van Verdi.

Kai Wargalla, politica van 'Die Grünen', kan meepraten over de gang van zaken bij Alnatura, zij heeft er tot 2016 gewerkt. Toen werd haar contract om "bedrijfseconomische redenen" niet verlengd, zij had zich als patagoniste opgesteld in de strijd van de werknemers voor een ondernemingsraad. Alles begon ermee, vertelt ze, dat Alnatura de filiaalleidster uit Bremen ontsloeg omdat ze af en toe oude slabladeren voor haar kippen mee had genomen. "Daarbij moet men weten: bij Alnatura mag men niks meenemen, ook niks, wat al verlept of verschimmeld is, we moeten alles weggooien!“ Intern vermoedden de collega's nog andere redenen achter het ontslag. De filiaalleidster had namelijk nog een oud contract met betere voorwaarden, "dat zal het management wel een doorn in het oog geweest zijn“, meent één van hen. "Alnatura gebruikt ook andere trucs: regelmatig worden werknemers met promoties verlokt zodat ze afstand doen van ondernemingsraadplannen; een perfide strategie gezien het feit dat dit juist voor mensen met weinig kwalificaties een aanlokkelijk aanbod is."

Wie strijdt, wordt ontslagen
In Bremen is er tot de dag van vandaag geen ondernemingsraad. Alnatura schuift de procedure met gerechtsprocessen op de lange baan. De ondernemingsraad in Bremen zou de tweede binnen het bedrijf zijn, alleen in Freiburg bestaat er één. Een plaatsvervangend filiaalleider in Berlijn vertelt dat hij voorheen tien jaar bij Bio Company gewerkt heeft, vergeleken daarbij is hier "alles super“. Daarbij is Bio Company, tenminste wat betreft medezeggenschap in het bedrijf, al verder dan Alnatura. Bijna 20 jaar heeft Verdi daar voor de meerdere filialen omvattende ondernemingsraad gestreden. "Er was deels zelfs sprake van samenzwering. De collega's die zich ervoor ingezet hebben, waren er korte tijd later niet meer, ze werden overgeplaatst of maakten carrière binnen het bedrijf“, herinnert Erika Ritter zich, "vervolgens was alles weer van tafel".

Een medewerker van Denn’s, een andere bio-keten, werd ook plotseling ontslagen. Ook daar werd er onder CAO-tarief betaald, maar desondanks heeft ze er "met plezier gewerkt", schrijft ze in een bericht. Tegen het einde van haar zes maanden durende proeftijd heeft ze op weg naar het werk een "zwaar auto-ongeluk" gehad en moest ze voor enige tijd naar het ziekenhuis. Weer thuis vergingen slechts twee weken voor haar ontslagbrief binnen kwam. De ontslagen Denn’s-medewerker spreekt van de "onmenselijkheid" van het bedrijf. Enkele dagen voor het ontslag had ze nog de nieuwe ziekmelding naar het filiaal gebracht, aanwijzingen voor haar ontslag heeft men haar daar niet gegeven. "Zo iets als ontslaggesprekken mag men hier niet verwachten", zegt ze.

Paul Lehmann vertelt over een soortgelijk geval bij moederbedrijf Dennree in het Beierse Töpen. Daar heeft men het contract van een medewerker tijdens de proeftijd beëindigd, vlak nadat haar man binnen de personeelsvertegenwoordiging tot voorzitter van de ondernemingsraad was gekozen. "Juridisch mag dat", aldus Paul, "maar moreel gezien is het niet in orde". "Ik vind het moreel gezien verwerpelijk", zegt hij.  Paul ziet het grote groeipotentieel van de branche als maatgevend voor de vijandigheid tegenover vakbonden. Een blik op de jaarrapporten van Dennree laat zien: in 2012 behaalde de bio-groothandelaar een omzet van 535 miljoen euro, vorig jaar was het al 1,025 miljard. "Bij zulke cijfers zien veel werkgevers een ondernemingsraad eerder als hinderpaal“, meent Paul Lehmann.

Bron: der Freitag


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven