François Benoy, partijlid van De Groenen in Luxemburg:

"Biologische landbouw is de toekomst!"

Enkele uren na de goedkeuring in Genève van de resultaten van het rapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) dat handelt over grondgebruik, heeft François Benoy, partijlid van De Groenen in Luxemburg, de andere politieke partijen opgeroepen om de verschillende actieplannen, die binnenkort zullen worden gepresenteerd, te steunen.

"De manier, waarop we onze gronden in Luxemburg gebruiken, kan de klimaatverandering vertragen of versnellen. Het nieuwe rapport van de IPCC benadrukt nogmaals dit verband. Het is daarom van groot belang dat onze landschappen en onze natuur, onze bossen en onze gronden zo goed mogelijk worden beschermd. Deze bescherming moet systematisch worden aangepakt. Het toepassen van een duurzamere, biologische landbouw speelt hierin een centrale rol."

"Aangezien met biologische landbouw op veel meer bespaard kan worden dan met conventionele landbouw, moeten we juist nu ons tot doel stellen om tegen 2025 20% van alle landbouw om te zetten naar biologische landbouw. Een nieuw 'bio-actieplan' opstellen met daarin de middelen die nodig zijn om dit doel te bereiken, is hierbij de volgende cruciale stap."

In een gezamenlijke verklaring met Europees lid van de Groenen Tilly Metz geeft François Benoy aan in het bijzonder geïnteresseerd te zijn in de manier waarop het rapport van het IPCC – dat donderdagochtend in Genève is aangenomen – de landbouw voor Luxemburg heeft ingedeeld. Een paar uur later geeft het lid van De Groenen in Luxemburg aan wat de problemen voor Luxemburg zijn.

"Alleen praten is niet langer voldoende." Op vriendelijke wijze benadrukt het partijlid dat 'alle partijen de initiatieven die de overheid op dit gebied neemt, moeten steunen. Dat is precies wat er is veranderd. Voorheen waren De Groenen zo'n beetje de enige partij die zich met deze onderwerpen bezighield. Tegenwoordig heeft iedereen het over deze onderwerpen. Daarom moet er ook echt nu actie worden ondernomen!"

Die actie in Luxemburg bestaat uit het realiseren van verschillende plannen. Voor het eind van dit jaar moet bijvoorbeeld het actieplan ‘Klimaat' de ambities versterken die Luxemburg op dit vlak heeft.

Met actieplan ‘Klimaat’ wil Luxemburg de CO2-uitstoot in 2030 en ten opzichte van 2005 'in lijn met het akkoord van Parijs' met 50% hebben verminderd. "In dit actieplan zal – zoals voorzien in het regeerakkoord – ook een roadmap worden opgenomen. Luxemburg is een klein land en we zullen overal tegelijkertijd moeten optreden. Vooral op het gebied van transport, wat een gevoelige kwestie blijft!"

Maar aangezien er momenteel vooral gepraat wordt over de gronden in relatie tot maatregelen met betrekking tot de bescherming van het milieu en voedselveiligheid, haalt François Benoy ook het ‘bio-actieplan’ aan.

188 euro aan biologische producten per hoofd van de bevolking per jaar
Hij geeft aan dat Luxemburg met 188 euro per hoofd van de bevolking per jaar op de vierde plaats zou komen in de ranglijst met Europeanen die de meeste biologische producten kopen. "Momenteel is het echter zo dat slechts 4% van de producten biologisch wordt geteeld. We willen dit percentage in 2025 naar 20% hebben opgeschroefd. Met producten uit Luxemburg zelf, maar ook met de vele importproducten uit andere landen."

"Maar dan moeten we – net als Denemarken – meer doen. Denemarken investeert tien keer meer in een biologisch actieplan dan wij op dit moment. Maar zo'n investering heeft een positieve invloed op alle vlakken! Biologische landbouw is de toekomst! Ook de staat moet een steentje bijdragen, vooral door biologische producten in de kantines beschikbaar te stellen."

Tijdens het oriënterende debat over biologische landbouw in de Kamer van Afgevaardigden, had hij met name Denemarken aangehaald. Denemarken zich tot doel had gesteld tegen 2020 – met behulp van een alomvattend plan van 19 miljoen euro per jaar – het aantal biologische producten in kantines verhogen tot 60%.

Meer stedelijke groenruimten
Een jaar geleden werden ook de wetsontwerpen 'Gronden' en ‘Bossen’ ingediend en het oordeel van de Raad van State wordt aan het eind van de zomer of het begin van de herfst verwacht. "Het heeft lang geduurd, maar dat komt omdat deze wetten complex zijn en ze zorgvuldig geëvalueerd moeten worden. De geldende teksten dateren uit de vorige eeuw en zijn daarna nooit meer aangepast. Wat betreft onze gronden, zullen we ons met name bezighouden met kwesties rond saneringen. Onze bossen spelen een fundamentele rol in de strijd tegen broeikasgassen", vult François Benoy aan.

Een ander plan om aan te werken is dat met betrekking tot de groenruimten, vooral in stedelijke gebieden. "We hebben een 'landschaps'sectorplan dat het juridische kader vormt. Maar het begrip ‘kwaliteit van leven’ wordt steeds belangrijker. Ook in de steden. In de steden moeten daarom meer groenruimten gecreëerd worden en moet sowieso meer groen komen. Vooral ook voor als het warm is, zoals deze zomer!"

Bron: Paperjam


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven