Franz Ehrnsperger, kwaliteitsgemeenschap bio-mineraalwater:

"Wij vinden dat er een bio-label voor water moet komen"

Voor de meeste levensmiddelen zijn er wettelijk vastgelegde bio-criteria, maar niet voor water. De kwaliteitsgemeenschap voor bio-mineraalwater wil daar verandering in brengen. Hun voorzitter Franz Ehrnsperger legt de plannen uit. 

U bent drankenondernemer evenals medeoprichter en voorzitter van de kwaliteitsgemeenschap bio-mineraalwater, waar inmiddels tien mineraalbronnen in Duitsland bij horen. Waarom is er bio-mineraalwater nodig?
Franz Ehrnsperger: Bio-producten zijn een succesverhaal, de afzet en de belangstelling ervoor stijgen continu. Of het nou gaat om groenten, brood, vlees of vis - bij de meeste levensmiddelen heeft niet alleen de consument, maar ook de wetgever er duidelijke ideeën over aan welke  criteria de producten voor bio-kwaliteit moeten voldoen. Er is echter geen ander levensmiddel waarvan we dagelijks zoveel tot ons nemen als water. Wij vinden dat het de hoogste tijd is zich ook hierbij in te zetten voor bio-criteria. Het bio-mineraalwaterkeurmerk vormt de consequente overdracht van de bio-principes op ons belangrijkste levensmiddel. En het is het antwoord op de toenemende grondwaterverontreiniging. 36 procent van het Duitse grondwater is volgens de Duitse milieudienst reeds nu al in chemisch slechte toestand. 

Wat wil dat zeggen?
Dat dit water belast is met pesticiden, nitraat of andere bedenkelijke inhoudsstoffen - en wel in dermate dat volgens de actuele wetenschappelijke stand van zaken dat dit reden tot zorg geeft. De grootste verontreiniging komt daarbij heel duidelijk uit de landbouw, maar ook de industrie speelt een rol.

Aan welke voorwaarden moeten exploitanten van mineraalbronnen voor het bio-keurmerk voldoen?
Ons principe is gebaseerd op meerdere zuilen. Ten eerste moet bio-mineraalwater uit bronnen komen die vrij zijn van schadelijke stoffen zoals pesticiden, nitraat en dergelijke. Oftewel: er mag niks inzitten wat er niet van nature in hoort.

Maar op verontreinigingsfactoren zoals nitraat hebben bronexploitanten toch helemaal geen invloed?
In eerste instantie zou je dat denken: mineraalbronnen die in gebieden zitten waar de toestand van het grondwater te wensen over laat, komen al niet eens in aanmerking voor het bio-keurmerk. Het is echter in geen geval zo dat bronexploitanten niets kunnen doen. Het bio-keurmerk verplicht de gecertificeerde bedrijven er zelfs toe om zich actief in te zetten voor ons belangrijkste levensmiddel en het risico van waterverontreinigingen ook voor de toekomst te verlagen. Zo kunnen bronexploitanten invloed hebben door zich publiekelijk in te zetten voor milieubeschermingsmaatregelen en milieuvorming, en door een netwerk te vormen met andere milieubeschermers. En heel belangrijk: ze moeten de biologische landbouw in hun regio ondersteunen. Zo kunnen exploitanten van mineraalbronnen partnerschappen met geëngageerde telers aangaan, en hen ondersteunen. Hoogwaardig grondwater vereist humusrijke, doorlatende grond zoals alleen de biologische landbouw dit mogelijk maakt. Een voldoende hoge humuslaag laat het water diep genoeg in de grond dringen en heeft bovendien een uitstekende filterfunctie. Door conventionele landbouw gaat daarentegen steeds meer humus verloren. Bronbedrijven voor bio-mineraalwater hebben dus de plicht om zich bezig te houden met de duurzame bescherming van de bronnen, zodat ook toekomstige generaties nog zuiver water hebben.

Wie fungeert hierbij als controle- en certificeringsinstantie?
De BCS, Duitslands oudste bio-controle-instantie. Voor 1995 waren er in heel Europa nog geen wettelijk verankerde bio-criteria, deze ontwikkelden zich allemaal uit privéstandaarden die de wetgever op een gegeven moment over is gaan nemen. Wij hebben de bio-principes één op één op water overgedragen - ik neem aan dat de wetgever ons ooit zal navolgen en ons concept tot de bio-standaard zal benoemen.

Bron: Salz & Pfeffer


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven