Peter Keijzer reageert op NRC-artikel 'We zijn niet gebaat bij biologische landbouw'

"Zucht, twee vragen voor meneer Rabbinge"

Op de Linkedin-pagina van Peter Keijzer, Lous Bolk Instituut Veredeling en Innovatieve teelten reageert hij op het NRC-artikel waarin Rudy Rabbinge en Joost van Kasteren schrijven dat we niet gebaat zijn bij biologische landbouw. Volgens hen moeten we juist inzetten op de meest productieve en geconcentreerde vorm van landbouw: "Daar gaan we weer, zucht. Twee vragen voor meneer Rabbinge:

1) Laatste tijd wel eens op een modern biologisch bedrijf geweest en met de boer gepraat? 'Bio heeft 40-60% minder opbrengst.' Kom op zeg, dat is alweer een tijdje geleden!

2) Ooit wel eens afgevraagd of de zo fervent uitgedragen intensieve/hoog productieve/ecosysteem ontwrichtende/bodem uitputtende/biodiversiteit omzeephelpende/enzovoort landbouw überhaupt #volhoudbaar is? Je mag dan je twijfels hebben over de afslagen linksaf of rechtsaf, maar als rechtdoor simpelweg doodlopend is, zal je eens kleur moeten bekennen. 'Vooruitgang' in termen van #bodemdegeneratie en #verwoestijning, #ontbossing, #verzilting door teveel irrigatie, is niet iets om trots op te zijn.

Bovendien goed te weten dat we met de highinput landbouw slechts 30% van de wereldbevolking voeden, de rest keutert of leeft van keuteren. Iets minder pretenties en zelfopgelegde verplichtingen in de zin van 'wij moeten de wereld voeden' (van wie moet dat?) geeft wat lucht in de discussie over hoe wij in Nederland onze #voedselproductie willen inrichten. En ook lucht aan boeren buiten de EU die daar graag zelf over zouden beslissen."

Bron: Linkedin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven