Veganistische studentenvereniging opgericht in Nijmegen

Nijmegen is een veganistische studentenvereniging rijker: Vegan Student Association Nijmegen. Voorzitter Elena Freudenberg, secretaris Rebecca van Eijden en penningmeester Paul van Gent zagen het potentieel voor een vereniging door het groeiend aantal veganisten onder studenten en vonden inspiratie in de eerste Nederlandse vegan studentenvereniging in Groningen. 

De vereniging begon als een maandelijks samenkomen voor vegan potlucks (een potluck is een gezamenlijke maaltijd waarbij elke deelnemer of groep deelnemers eten meebrengt en dat deelt met alle andere aanwezige gasten). Het aantal studenten dat hier naartoe kwam, bleef groeien en daardoor ontstond het idee om deze studenten bij elkaar te brengen in de vorm van een vereniging.

Volgens kersvers voorzitter Elena Freudenberg is de nieuwe studentenvereniging erg laagdrempelig: “De vegan studentenvereniging wil niet anders zijn dan andere verenigingen. Er is alleen een sterke focus op een bepaald onderwerp. Deze studenten zien iets in de wereld dat beter kan en maken daar keuzes in. De vereniging is open voor iedereen die interesse heeft om stappen te zetten naar een veganistische leefstijl. Om daar aan te kunnen bijdragen, organiseren we kookworkshops voor studenten, lezingen over ethische kwesties en filmavonden met veganisme in de hoofdrol.”

Rebecca van Eijden onderstreept de bijdrage van de vereniging. “We willen graag mede veganistische studenten samenbrengen. Daarom is dat het eerste doel van onze vereniging. Als tweede doel willen we de vertegenwoordiger zijn van de inmiddels vele vegan studenten en medewerkers op de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Tot slot zal de vereniging een vraagbaak zijn voor studenten die interesse in veganisme hebben.” 

Paul van Gent benadrukt dat een veganistische leefstijl meer is dan een alleen een dieet. “Het belangrijkste voor veganisten is het vermijden van dierlijke producten. Het idee hierachter is dat de mens dieren zo veel mogelijk in hun eigen waarde moet laten aangezien het tegenwoordig eenvoudig is om zonder dierlijke producten te leven. Daarnaast speelt de voetafdruk van de bio-industrie op onze aarde een grote rol en de positieve invloed van plantaardig eten op de gezondheid. Drie redenen voor veganisten om de plantaardige optie te kiezen. “

Door middel van de vegan vereniging hopen Freudenberg, Van Gent en Van Eijden andere studenten te inspireren om voor plantaardig te kiezen en te laten zien dat studenten nog steeds bier en bitterballen kunnen drinken en eten, maar dan vegan. Maandag begint de introductie voor nieuwe studenten in Nijmegen. Ook de Vegan Student Association zal daarbij zijn.

Klik hier voor meer informatie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven