Groei Oostenrijkse bio-landbouw stagneert door gebrek aan subsidies

Wie de reclames van Oostenrijkse supermarkten bekijkt, zou kunnen denken dat de Oostenrijkse landbouw in de hand van de bio-landbouwers ligt. Dat is echter bij verre het geval: op slechts circa één vierde van de Oostenrijkse akkers wordt biologisch gewerkt. En dit aandeel is in de afgelopen jaren nauwelijks gestegen.

De reden daarvan is niet het gebrek aan vraag: volgens Agrarmarkt Austria (AMA) stijgen de omzetten in de sector al jaren constant. "Het is veel meer dat omschakelen naar biologisch erg lastig is momenteel. De subsidiepot is uitgeput, nieuw geld hiervoor is er pas weer zodra de nieuwe subsidieperiode van de EU ingaat", zegt Gertraud Grabmann van Bio Austria. Dat is op zijn vroegst in 2021 het geval.

Overstappen op bio niet mogelijk
Overstappen op biologische landbouw door gebruik te maken van de biosubsidie van het ÖPUL, het Oostenrijkse programma voor milieuvriendelijke landbouw, was in 2015 en 2016 mogelijk. In 2017 kwam er vanwege de grote vraag een eenmalige verlenging. Sinds 2018 is dit volgens Bio Austria niet meer mogelijk, enkel de mogelijkheid van een hele lage ÖPUL-subsidie is gegeven.

Dat leidt er niet alleen toe dat het biologisch landbouwareaal in Oostenrijk al jaren nauwelijks meer gestegen is, zegt de belangenvereniging: "Doordat bedrijven steeds weer moeten wachten tot ze subsidie voor het overstappen op biologische landbouw kunnen krijgen, gebeurt de overstap van bedrijven veelal op hetzelfde moment waardoor er dan weer een erg grote hoeveelheid bio-grondstoffen tegelijkertijd voorhanden is." Dat drukt wederom de prijzen. De vereniging verzoekt daarom niet alleen om een herverdeling van de subsidiemiddelen, maar ook om continue instapmogelijkheden. Tot nu toe heeft de verdere uitbreiding van de biologische landbouw in Oostenrijk gefaald door het gebrek aan politieke wil, bekritiseert Gertraud Grabmann.

Milieusubsidies verdubbelen
Als het aan de belangenvertegenwoordiging van de bio-landbouwers, evenals aan Greenpeace en meerdere wetenschappers ligt, wordt het bio-aandeel in de toekomst flink vergroot. In een gezamenlijk initiatief eisen ze dat de Oostenrijkse landbouwsector op zijn kop gezet wordt en klimaatvriendelijker wordt vormgegeven. De fundamentele punten van het initiatief werden dinsdag tijdens een gezamenlijke persconferentie gepresenteerd.

Het vijfpuntenplan verzoekt onder andere om de verdubbeling van de milieusubsidies. Volgens het plan zou 50 procent – in plaats van tot nu toe 25 procent – van de beschikbare landbouwsubsidie ingezet moeten worden voor klimaat, dierbescherming en bescherming van de biodiversiteit. Bovendien wordt de toekomstige regering verzocht om een bio-aandeel van 35 procent van het Oostenrijkse landbouwareaal tot 2027 als doel vast te leggen voor het Gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU (GLB).

Voedselzekerheid in gevaar
Het huidige Agrarfördersystem moet ingrijpend herzien worden, meent ook milieuorganisatie Greenpeace. Want "op de middellange termijn is onze voedselzekerheid in gevaar", zegt landbouwwoordvoerder Sebastian Theissing-Matei met verwijzing naar het onlangs gepubliceerde rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change. Deze heeft verduidelijkt hoe schadelijk voor het klimaat de huidige manier van levensmiddelproductie is. Het is nu aan de toekomstige bondsregering om in te grijpen, luidt de conclusie van het initiatief.

Bron: Der Standard


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven