Bio-pionier Klaus Griesbach overleden

De oprichter van één van de eerste biowinkels in Duitsland, Klaus Griesbach, is op de leeftijd van 76 jaar overleden. Hij was een visionair. Zijn inzichten over de natuurvoedingshandel worden tot op de dag van vandaag nog gedeeld. 

Toen Klaus Griesbach in 1997 – ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van zijn winkel 'Schwarzbrot Naturspeisewaren' – gevraagd werd hoe hij zich de natuurvoedingsmarkt over 25 jaar voorstelt, wenste hij zich dat hij de kwaliteit van de levensmiddelen niet meer na hoefde te vragen. "Het eigenlijke schandaal is dat tegenwoordig levensmiddelen, die deze naam verdienen, als de spreekwoordelijke naald in de hooiberg gezocht moeten worden. Ik hoop echter ook dat ik over 25 jaar hoofdzakelijk de vruchten van mijn bedrijf kan plukken, oftewel dat er minder marktdeelnemers zijn dan nu nog het geval is.“

Noch de ene, noch de andere wens is in vervulling gegaan. Het bio-aandeel van de levensmiddelenomzet in Duitsland is weliswaar gestegen van destijds één procent naar circa zes procent, maar de 'hooiberg' bestaat nog steeds. De winkel in Hamburg richtte Klaus Griesbach samen met zijn vrouw Marion McClenahan op. Het echtpaar kreeg enkele jaren later een zoon. 

"Als iemand mij naar visies, oriëntering en ideaalbeelden vraagt, schiet mij nog altijd de uitspraak van Wilhelm Reichs te binnen: liefde, werk en kennis zijn de bronnen van ons leven, en moeten dit ook blijven“, zei Klaus Griesbach eens in een interview met Achim Wagner. Bij natuurvoeding is hij door zijn interesse in filosofie en natuur gekomen. 

Loon naar werktijd en geld voor kinderen
Klaus Griesbach heeft in Hamburg een andere vorm van economie uitgeprobeerd. Het was voor hem belangrijk om afhankelijkheid van geldschieters te vermijden, schreef 'Die Zeit'. "Wie zich voor ons inzet moet dat niet voor percentages doen“, was zijn devies. En zijn personeel betaalde hij naar het aantal gewerkte uren: voor dezelfde werktijd werd hetzelfde loon betaald. Alleen vrouwen die kinderen te verzorgen hadden ontvingen meer: 250 Duitse mark voor het eerste kind, 150 Duitse mark voor het tweede kind.

Schwarzbrot had eind jaren '90 circa twintig medewerkers en was meer dan een natuurvoedingswinkel zoals men die tegenwoordig kent: "Al vroeg heeft Klaus samen met andere winkels in Hamburg importen van rijst en rozijnen, gierst en haver uit het buitenland georganiseerd“, schrijft de krant 'Die Zeit'. "Aanvankelijk werden de importproducten in zijn  Schwarzbrot-winkel, later in de opslagruimtes van het expeditiebedrijf overgeslagen. Tenslotte richtte hij de Schwarzbrot-inkooporganisatie op en huurde hij een eigen opslagruimte in Hamburg-Altona.“ Maar in 1999 moest de bio-pionier faillissement aanvragen.

Opbouw van bio in China
Daarna was Klaus Griesbach aanvankelijk voor een Chinese importeur actief, waarna hij zelf naar China ging en daar bedrijven zoals Organic Farm adviseerde en zo voor de opbouw van bio in China actief was. Na zijn terugkeer uit China in 2015 werd het vanwege zijn ziekte rustig rondom Klaus Griesbach. De branche rouwt om een metgezel die zich verdienstelijk gemaakt heeft voor de verbreiding van natuurvoeding en voor de realisering van alternatieve economieën.

Moge zijn verzoeken ook nu nog gehoor krijgen en tenminste zijn grootste wens "bio voor iedereen" op een dag in vervulling gaan.

Bron: Biomarkt


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven