"Er is geen gebiedsbescherming, we voelen ons machteloos"

Berlijnse natuurvoedingswinkeliers klagen over concurrentie van grote bio-ketens

Elke Dornbach en Nadia Massi, de oprichters van natuurvoedingswinkel Bioase44 in Berlijn Neukölln, klagen in een open brief aan de bio-branche over concurrentie van grote bio-ketens. Bio Company heeft onlangs haar zevenenvijftigste filiaal geopend, niet ver bij Bioase44 vandaan. Bovendien zijn er twee Denn's Biomärkte in de buurt gevestigd. "We missen jullie verontwaardiging over kapitalistisch gedrag", schrijven ze nu aan de branche.

Al op 20 juni heeft het team van Bioase44 haar zorgen op Facebook gedeeld. "Er is geen gebiedsbescherming in deze stad en er zijn ook geen duidelijke afspraken binnen de bio-branche. Eerlijk is dat niet en we voelen ons machteloos in onze concurrentie met dergelijke reusachtige filialen", valt te lezen in een post die betrekking heeft op de opening van het Bio Company filiaal in de Karl Marx Straße in Berlijn.

In de krant 'Die tageszeitung' van 29/30 juni verscheen ook al een lezersbrief van Bioase44 met de titel 'Het machtsmonopolie van de bioconcerns'.

Bio Company
Georg Kaiser, oprichter en directeur van Bio Company, heeft gereageerd: "Ook wij zijn ooit klein begonnen met één filiaal, maar zijn met de behoeftes van onze klanten meegegroeid. We streven ook een heel ander concept dan onze concurrent na en willen met ons aanbod niet alleen de inwoners van Berlijn een compleet bio-assortiment aanbieden, maar tegelijkertijd ook de biologische teelt in de regio Berlijn-Brandenburg versterken. Dit duurzame aspect van lokale toegevoegde waarde creëren is erg belangrijk voor ons. We leven in een markteconomie en men mag niet vergeten dat ook de bio-supermarkten concurreren met de conventionele supermarkten en in toenemende mate ook met de discounters. Hierbij hebben wij mede de verantwoordelijkheid om de afzet via de vakhandel te vergroten."

"Voor de volledigheid wil ik benadrukken dat het niet om ons grootste filiaal gaat en dat we in niet al te wijde omgeving reeds twee Bio Company filialen runnen. Eén daarvan sinds 2012. Achthonderd extra klanten per dag tonen aan dat wij een bijna volledig nieuwe clientèle aanspreken die slechts voor een zeer klein deel uit de klanten van Bioase44 bestaat."

"We hebben bovendien reeds een poging gedaan om het persoonlijke gesprek met Bioase44 aan te gaan, dat verliep echter vruchteloos. Onze deur blijft echter openstaan."

Denn's
Joseph Nossol, directeur van denn’s Biomarkt: "Het is voor de dennree group een vanzelfsprekendheid om samen met zelfstandige bio-handelaren de beschikbaarheid van bio-levensmiddelen, ecologische drogisterijartikelen en natuurcosmeticaproducten verder te vergroten. Onder het dak van het BioMarkt-verbond zetten zich in heel Duitsland tegenwoordig naast 300 denn’s Biomärkten meer dan 250 zelfstandige retailers voor dit gezamenlijke doel in. Overal waar we een nieuwe vestigingsmogelijkheid krijgen, controleren we daarom met grote zorgvuldigheid de situatie ter plaatse en houden we rekening met de  belangen van onze zelfstandige partners. Ons verbindt het gemeenschappelijke doel zich in te zetten voor de ontwikkeling van de biologische beweging en de toekomst hiervan veilig te stellen. Bovendien staan we op ieder moment voor een persoonlijk gesprek ter beschikking, om bij eventuele belangenconflicten te onderzoeken of een gemeenschappelijke oplossing mogelijk is."

BNN biedt bemiddeling aan
Kathrin Jäckel, hoofd communicatie en markt bij het 'Bundesverband Naturkost Naturwaren' (BNN), uitte zich op verzoek van bio-markt.info eveneens over de brief: "Als branchevereniging staan wij met onze leden in contact, tegelijkertijd zijn we neutraliteit verplicht tegenover hen." Desondanks is de situatie die de Bioase44-oprichtsters schetsen bedrukkend. Het toont een schaduwzijde van de vrije concurrentie, die ook in de natuurvoedingsbranche inmiddels aan de orde is. Voor conflicten zoals deze biedt de BNN bemiddeling aan waar leden gebruik van kunnen maken. "De natuurvoedingsbranche heeft een lange traditie van nieuwe wegen inslaan en oplossingen vinden - ook voor nieuwe concepten en nieuwe werkwijzen. In zo verre is een constructieve en vruchtbare discussie hierover in de branche wenselijk", aldus Kathrin.

Bron: Bio-markt.info 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven