Catalonië: "Aanhoudende groeiende trend voor biologische sector"

"De Catalaanse Biologische Landbouw laat de afgelopen kwart eeuw een aanhoudende groeiende trend zien. Daarnaast heeft de sector blijk gegeven van dynamiek en een vermogen tot voortdurende innovatie." Dat stelde de Catalaanse minister van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Voeding, Teresa Jordà, tijdens een persconferentie waarin de cijfers van de biologische landbouw in Catalonië in 2018 werden gepresenteerd. 

Jordà zei dat gegevens van de CCPAE van de periode tussen 1995 en 2018 laten zien dat "het biologisch areaal 42 keer zo groot geworden is door van 5.000 hectare toe te nemen tot 210.000 hectare. Het aantal marktdeelnemers van biologische producten is ondertussen toegenomen van 236 tot 3.859".

Daniel Valls, de voorzitter van de CCPAE, presenteerde de gegevens en benadrukte dat de biologische landbouw in de afgelopen vijfentwintig jaar van onbeduidend is veranderd in een belangrijke sector in Catalonië. "Iedereen heeft zijn ogen gericht op de biologische sector om de omschakeling te maken naar nieuwe producten die gezond, kwalitatief hoogwaardig en milieuvriendelijk zijn", aldus Valls.

Uit gegevens van de CCPAE blijkt eveneens dat de omzet van biologische landbouwproducten in 2017 met 20% groeide ten opzichte van het voorgaande jaar, neerkomend op 584 miljoen euro.

In 2018 nam het aantal geregistreerde marktdeelnemers toe met 8,92% ten opzichte van het jaar daarvoor, tot 3.859. De groep die het sterkst groeide was die van de handelaren (21,8%). Daarna volgden importeurs (12,24%), telers (9,37%) en verwerkers (8,41%, inclusief detailhandelaren).

Het areaal groeide in 2018 met 5.02% (ten opzichte van 2017) en bereikte een omvang van meer dan 210.818 hectare. Twee derde van dit oppervlak heeft betrekking op weiland en groen voor voor de voeding van biologisch gehouden vee.

Van het areaal dat gewijd is aan de teelt van biologische gewassen heeft 41% betrekking op wijnbouw. Daarna volgen olijfbomen (20%), extensieve gewassen (18%), noten (8%), fruitbomen (3%) en groenten (2%). Vermeldenswaardig is de aanhoudende uitbreiding van het areaal dat gewijd is aan fruitbomen, dat in 2018 met 28,84% groeide. Ook voor noten is er sprake van groei (8,83%).

Jordán stelde dat in de afgelopen jaren niet alleen de teelt van biologische voedselproducten is gegroeid en gediversificeerd, maar dat ook de consumptie van biologische producten in Catalonië is ontwaakt en gaan groeien.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven