Bart van der Hoog, biologisch geitenboer:

"Je moet het méér van je vakmanschap hebben"

Op tafel staan gewone melk, kaas en casselerrib, terwijl ze toch biologisch boeren. Is dat krom? Niet als je biologisch als een marktsegment ziet, vinden Kim Wessels en Bart van der Hoog. Met biologisch kun je je onderscheiden, maar met gangbaar is niets mis: „Zonder gangbaar zou biologisch geen bestaansrecht hebben.” Niet alleen de consument, ook de minister vraagt boeren een niche te zoeken om zo ‘meerwaarde’ te creëren. Een liter gangbare geitenmelk levert de boer 65 cent op, bio doet nu 87 cent.

Maar biologisch boeren was niet alleen een economische keuze. Ze voelen zich er prettig bij, het gaat goed samen met kringlooplandbouw en zorg voor een betere bodem: ze krijgen grasklaver van een bioboer uit de buurt en brengen mest naar een akkerbouwer in Oosterbierum. „Door de beperkingen die je hebt – minder krachtvoer, minder medicijnen – moet je het méér van je vakmanschap hebben”, zegt Bart.

Klik hier om verder te lezen

Bron: NRC


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven