Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische teler heeft meer kosten en een lagere kilo-opbrengst per hectare

Biologische bloemkoolteler Kees Nieuweboer en zijn collega Joris Kollewijn, biologisch teler van bospeen, komkommer, spitskool en tomaten (De Lepelaar), stellen dat biologische productie de teelt om verschillende redenen duurder maakt. Biologisch zaadgoed kost soms wel het dubbele ten opzichte van gangbaar zaadgoed. Ook biologische mest is duurder in vergelijking met de niet-biologische varianten. Biologische telers gebruiken geen chemische gewasbeschermingsmiddelen waardoor soms wat van de oogst verloren gaat. Ook de onkruidbestrijding kost meer arbeid. 

De biologische teelt is minder efficiƫnt en de opbrengst per hectare ligt lager dan in de gangbare teelt en dat wordt zichtbaar in de prijs. Maar Nieuweboer en Kollewijn wijzen er ook op dat het eten in de gemiddelde Nederlandse supermarkt misschien wel iets te goedkoop is doordat de milieukosten van de reguliere teelt niet in de prijs meegerekend wordt. Een vervuilde omgeving schoonmaken kost ook geld. Biologische groenten verpakken om het verschil te tonen met een gangbaar product zorgt ook voor extra kosten en is bovendien niet duurzaam. Wanneer alle groenten en fruit biologisch is, is die verpakking niet nodig. Dat scheelt tijd en kosten voor extra materiaal.

Bron: Odin via Agriholland

Publicatiedatum: