Stichting Grondbeheer verwerft 13,5 hectare BD-landbouwgrond voor Urtica de Vijfsprong

Stichting Grondbeheer heeft de koopakte getekend van 13,5 hectare landbouwgrond voor Urtica de Vijfsprong. In 1992 verwierf Grondbeheer al 3 hectare voor deze bio-dynamische zorgboerderij in Vorden. De nieuwe hectares geeft Urtica de Vijfsprong meer stabiliteit voor de toekomst.

Tot voor kort beschikte Urtica de Vijfsprong over 2,5 eigen hectare en 3 hectare van Stichting Grondbeheer. De andere huiskavels werden met kortlopende contracten gepacht van twee buren, wat onzekerheid voor de toekomst gaf. Toen één van de buren zijn grond in de verkoop zette, is deze kans aangegrepen om de boerderij als geheel veilig te stellen. Stichting Grondbeheer is in gesprek gegaan met beide buren en heeft van hen 13,5 hectare kunnen verwerven. Hiermee is in totaal 19 hectare rondom het boerenerf eeuwigdurend bestemd voor bio-dynamische landbouw.

Op zonnige dagen zien de weilanden van Urtica de Vijfsprong in Vorden er zo uit. De koeien zoeken de schaduw op onder de bomenrijen van het authentieke coulisselandschap. Deze koe ligt bovendien op een bijzonder perceel: het stuk grond dat Stichting Grondbeheer heeft verworven en veiliggesteld voor de toekomst. Op een bio-dynamische boerderij behouden de koeien hun hoorns. Foto: Annelijn Steenbruggen

Campagne
De 13,5 nieuwe hectares zijn aangekocht met een lening bij Triodos Bank én de belofte dat deze lening wordt afgelost. Wanneer de grond bevrijd is van de hypothecaire last kan het tegen lage pachtprijzen beschikbaar worden gesteld aan de boeren en tuinders. Voor het vrijmaken van de grond hebben Urtica de Vijfsprong en Stichting Grondbeheer een wervingscampagne op poten gezet, die rustig van start is gegaan en na de zomervakantie feestelijk zal worden afgetrapt. De gedachte onder deze campagne is dat veel beekjes een groot water maken. Als elke liefhebber van Urtica de Vijfsprong een beetje schenkt of een eeuwigdurende obligatie koopt, kunnen zij met vereende schenkkracht de bio-dynamische zorgboerderij veiligstellen voor de toekomst.

Continuïteit
Naast de 19 hectares vrije grond pacht Urtica de Vijfsprong nog circa 80 hectare bij particulieren en de vereniging Natuurmonumenten. Voor de continuïteit van het bio-dynamische bedrijf met vijftig melkkoeien is het wenselijk dat de particuliere gronden ter zijner tijd ook door Stichting Grondbeheer worden verworven. Wanneer de recent verworven 13,5 hectare zijn vrijgemaakt, heeft Stichting Grondbeheer weer financiële ruimte voor nieuwe grondaankopen. Een schenking of obligatie maakt dus heel concreet vierkante meters landbouw grond vrij en is tevens een impuls voor verdere groei van het bio-dynamische landbouwareaal.

Klik hier voor meer informatie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven