Maatwerk voor optimale bestrijding koolmotje

De rups van het koolmotje veroorzaakt nu veel schade in koolgewassen. ‘Het is een landelijk probleem, maar in Flevoland lijkt de druk het hoogst’, zegt Cok van der Maarl, teeltspecialist van Agrifirm. De beste aanpak is een geleide bestrijding in de biologische koolteelt. Maatwerk dus.

Geleide bestrijding betekent om te beginnen de druk monitoren. Feromoonvallen in het koolgewas lokken de volwassen motjes naar plakplaten. Dat geeft een goed beeld van de aantallen motjes die er zijn. ‘Daarmee kunnen we zien wanneer de ei-afzetting plaatsvindt. Door vervolgens de temperatuur te volgen, weet je wanneer de eitjes uitkomen. En dat is het moment om de rupsen te bestrijden’, zegt Van der Maarl.

Middelen afwegen
Voor de bestrijding van de rupsen zijn diverse middelen beschikbaar. Voor de biologische teelt heeft Agrifirm BT-preparaten en Tracer. ‘Bij de preparaten krijgen de rupsen bacteriën binnen als ze aan het blad vreten. Dan gaat het preparaat zijn werk doen’, legt Van der Maarl uit. Inmiddels is er veel ervaring opgedaan met de preparaten. ‘Het werkt goed. Maar is de druk in je perceel erg hoog, dan kun je overwegen om Tracer in te zetten. Dat middel is ook toegelaten in de biologische teelt.’ Tracer werkt sterker dan de BT-preparaten, maar heeft ook meer effect op de natuurlijke vijanden van luizen. Dat kan later in de teelt gevolgen hebben.

Kortom, de bestrijding van de rups van het koolmotje vraagt om een goede timing en een gedegen afweging bij de middelenkeuze.

Klik hier voor meer informatie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven