Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
José Carlos Varela, directeur van BioAlgarrobo (Spanje):

"Biologische en conventionele teelt zouden niet gecombineerd moeten worden"

Deze week begint het seizoen van zoete aardappel in het Spaanse Málaga. Er wordt een goede en kwalitatief hoogwaardige oogst verwacht met goede maten. Ook de prijzen zijn veelbelovend vanwege de grote vraag. De ongunstige weersomstandigheden in bepaalde Amerikaanse staten, zoals North Carolina, hebben de import buiten het seizoen verminderd en gezorgd voor een gat in de markt als gevolg van de schaarste. "Ik verwacht een telersprijs van tussen de €0,70 en €1 per kilo. Al zo'n zeven of acht jaar lang blijft de populariteit van zoete aardappel stijgen. De marktsituatie is stabiel met goede vooruitzichten voor de lange termijn", stelt José Carlos Varela, directeur van BioAlgarrobo. Het in Málaga gevestigde bedrijf teelt, naast andere biologische groenten- en fruitsoorten, vroege en late zoete aardappel op een areaal van 30 hectare. Dit seizoen verwacht het bedrijf een oogst van 1 miljoen kilo.

“De prijzen zijn dit jaar aantrekkelijk voor alle schakels in de keten, maar we moeten niet vergeten dat er een lang proces voorafgaat aan de oogst van zoete aardappelen: het is niet altijd een gemakkelijk gewas. Bovendien moet het product na de oogst worden geborsteld, gesorteerd, verpakt, vervoerd, et cetera. De uiteindelijke nettoprijs ligt veel lager", vervolgt José Carlos Varela.

Een eeuwenoud gewas met toekomst
"De traditionele Beauregard variëteit heeft de markt geopend en blijft het meest gevraagd. In feite wordt deze variëteit al decennialang geconsumeerd. Daarna volgen de Israëlische en de Californische variëteit. De consumptie van de meest bekende rassen stimuleert de teelt van andere variëteiten. Dat is het geval met de Pepita, een zoete aardappel met een paarse of bruine kleur. De smaak van de Pepita is vergelijkbaar met die van andere variëteiten en zijn aantrekkelijke kleur wordt gewaardeerd in de haute cuisine, voor in kindermaaltijden, voor friet met verschillende kleuren, et cetera. De houdbaarheid van deze soort is echter korter en hij is minder resistent tegen plagen."

Spanje blijft de belangrijkste Europese teler van het product, hoewel Nederland en Portugal hun areaal uitbreiden. Spanje bevoorraadt het grootste deel van de Europese markt met Duitsland, Frankrijk en Nederland als de belangrijkste consumenten. De grote vraag maakt het echter noodzakelijk om zoete aardappel vanuit derde landen te importeren om de markt jaarrond te kunnen bevoorraden.

"De kwekers krijgen het niet voor elkaar om de vraag bij te houden aangezien ze planten naar heel Europa versturen. Het gewas past zich beter aan aan het klimaat van het Iberisch Schiereiland met name in de regio Málaga. In Nederland en België bijvoorbeeld moet de plant snel gerooid worden vanwege de weersomstandigheden met lage temperaturen, die een negatieve invloed hebben op het gewas. In deze landen wordt geplant in mei en moet er in september al gerooid worden: als de aardappel in de grond blijft, kan de kou het product vernietigen", legt de directeur van BioAlgarrobo uit.

Zoete aardappel wint terrein van aardappel
Hoewel de zoete aardappel op de gewone aardappel lijkt, is het product energierijker, bevat het meer vezels en is het rijk aan vitamine A en C, foliumzuur, kalium en ijzer. Kenmerkend voor de zoete aardappel is zijn hoge koolhydraatgehalte: 100 gram zoete aardappel bevat 99 kcal en zo'n 23 gram koolhydraten. Vanwege dit hoge energiegehalte is het product onder andere zeer geschikt voor kinderen, sporters en zwangere vrouwen.

"Ook de bewaring van zoete aardappel is gemakkelijker dan die van aardappel. Het fruit wordt tussen oktober en november geoogst en twee maanden voor de oogst moet de hoeveelheid water verminderd en de stikstof verwijderd worden. Ideaal is een bewaring in koudere klimaten met natuurlijke ventilatie in kamers tussen de 2 en 5 °C. Het product wordt bewaard in plastic dozen waarin het slechts een klein beetje gewicht verliest. De zoete aardappel is in de bewaring minder kwetsbaar dan de gewone aardappel, waardoor het niet nodig is om fytosanitaire producten als chloorprofam te gebruiken om uitlopen te voorkomen."


Zoete aardappel met lasermarkering

Voorkeur voor Europees biologisch product
"Een ander exotisch product van BioAlgorrobo in Spanje is de maracuja, of passievrucht, die het hele jaar rond in kassen geteeld wordt. Er is steeds meer vraag naar dit fruit, zowel om vers geconsumeerd te worden, als voor in smoothies, sappen, ijs en taart. Europa importeert dit fruit uit landen als Colombia en Oeganda. Vanwege de lange transporttijden komt het fruit niet in de beste staat aan. Wat ook gebeurt, is dat het fruit groen geoogst wordt zonder dat het de juiste mate van rijpheid bereikt heeft. Tot nu toe werden deze producten alleen maar geïmporteerd, maar Europeanen geven de voorkeur aan Europees gecertificeerde biologische producten", stelt José Carlos Varela.


José Carlos Varela, directeur, op de maracujaplantage

"Om fraude in de biologische sector te voorkomen, zouden bedrijven biologische teelt niet moeten combineren met conventionele teelt. De kans op het maken van fouten is groter wanneer deze manieren van landbouw worden gecombineerd", legt Varela uit. Ook benadrukt hij dat het van belang is dat fraude aan het licht komt door deze te melden aan de controlerende instanties. "Sommige bedrijven zijn van mening dat de slechte publiciteit de reputatie van de sector schaadt, terwijl het tegenovergestelde waar is. Het is nodig om in te grijpen. De controles die gedaan worden, zijn echt uitgebreid en zorgvuldig. Degenen die het goed doen zouden niet moeten boeten voor de fouten van anderen", stelt de teler.

Het in Málaga gevestigde bedrijf beschikt over 200 telers en een areaal van 200 hectare en teelt al meer dan twintig jaar uitsluitend biologische groenten en fruit. 90% van de oogst wordt bestemd voor Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Frankrijk.

De moderne faciliteiten van BioAlgarrobo zijn volledig zelfvoorzienend. De talloze zonnepanelen wekken voldoende energie op en zijn efficiënt en milieuvriendelijk.

Voor meer informatie:

BioAlgarrobo
José Carlos Varela                                          Ctra. Algarrobo km 2
29750 Algarrobo (Málaga)
+34 952 552 168
contacto@bioalgarrobo.com
www.bioalgarrobo.com

Publicatiedatum: