Spaans onderzoek naar aanpassingsvermogen aan klimaat

Experimentele teelt van biologische roze tomaten

De biologische roze tomaat wint aan populariteit in de Spaanse regio Murcia. Het areaal van dit gewas is op experimentele wijze gegroeid. Het bedrijf Ecotomate, gevestigd in Mazarrón, teelt 2.000 testplanten in een kas om hun aanpassingsvermogen aan het klimaat en hun weerbaarheid tegen de wintermaanden van de regio te testen.

Ecotomate beschikt ook over een experimentele aanplant van cherrytomaten (pruim-cherrytomaten, zwarte cherrytomaten en gele cherrytomaten). Deze variëteiten zijn erg productief en vereisen specifieke teelttechnieken, die afwijken van de technieken voor traditionele variëteiten.

De teelt van roze tomaten vereist hoge temperaturen en is voorbehouden aan enkele regio's in Zuid-Spanje. Het is een variëteit die vanwege zijn lagere externe weerstand veel zorg nodig heeft en daarnaast voorzichtig verwerkt en vervoerd moet worden. De roze tomaat is in het afgelopen decennium dan ook bijna verdwenen, als gevolg van de moeilijkheden in het planten en vermarkten ten opzichte van andere variëteiten. Roze tomaten rijpen later, in de tweede helft van juli. Vanwege hun grote maat hebben ze meer tijd nodig. Hoewel deze variëteit een kleinere oogst oplevert, ligt de winstgevendheid hoger, doordat de tomaat zich vanwege zijn kwaliteit en smaak onderscheidt op de markt.

Het tomatenareaal in de regio Murcia heeft een omvang van 2.440 hectare. Variëteiten die veel geteeld worden zijn de gladde ronde tomaat, met 1.458 hectare, de coeur de boeuf saladetomaat (627 ha), de pruimtomaat (177 ha), de cherrytomaat (104 ha) en de premium coeur de boeuf tomaat (73 ha).

Bron: europapress.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven