Biologische telers willen meepraten over subsidies voor Noorse AGF

Om het aandeel Noorse AGF in Noorwegen te vergroten, kende de overheid dit jaar belangrijke subsidies toe aan de AGF-sector. Voor biologische telers is het van belang dat ook zij van de subsidieregelingen profiteren.

De AGF-sector groeit en heeft een groot innovatiepotentieel. Uit de markttrends blijkt bovendien dat de markt nog veel meer kan groeien, mede doordat er steeds meer nadruk wordt gelegd op klimaataspecten van voeding en doordat groenten en fruit een grote rol spelen in de gezondheidstrends.

Een van de elementen waarover bij de onderhandelingen met de overheid overeenstemming is bereikt, is de investering van bijna één miljoen in kleine bedrijven die zich bezighouden met de kleinschalige teelt van groenten en fruit. Daarbij valt te denken aan kosten die voortvloeien uit aanleg van akkers, productontwikkeling, contacten met lokale markten, bouw van bewaarloodsen, ontwikkeling van duurzame verpakkingen en kennisontwikkeling.

Brancheorganisatie Økologisk Norge roept zijn leden op om mee te praten over de criteria voor subsidie-aanvragen. “We dragen al bij aan de groei van de Noorse AGF-sector en er komen steeds nieuwe biologische telers bij. Het is echter belangrijk om investeringen te doen, vooral in de opstartfase", vertelt Børre Solberg van Økologisk Norge. Het biologische areaal is in 2018 met 5,3 procent gestegen, vergeleken met 2017. De omzet van biologische groenten in de detailhandel steeg met 0,5 procent in dezelfde periode, terwijl het aandeel biologisch fruit juist iets daalde. Die cijfers zijn echter niet geheel betrouwbaar omdat het onmogelijk is de werkelijke vraag te meten als bepaalde artikelen niet in de winkels terechtkomen. Bij rechtstreekse afzet zoals via gemeenschapslandbouw of REKO-kringen is er juist sprake van groei.

Het is de vraag hoe kleinschaligheid zal worden gedefinieerd bij de toekenning van subsidies. Wordt daarbij gekeken naar de grootte van het areaal of naar de opbrengst? Daarom vraagt Økologisk Norge zijn leden en andere belanghebbenden hun mening te geven.

Bron: www.mynewsdesk.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven