Questionmark:

"Zuiver Zuivel openhartig over duurzaamheidsbeleid"

Volgens Questionmark is jonge kaas met keurmerken als Eko, Bio, Demeter en Planet Proof niet per se de duurzaamste keuze in het supermarktschap. Uit de Kaaswijzer van Questionmark blijkt dat steeds meer producenten verder gaan dan de richtlijnen van een keurmerk ze voorschrijft. Voorlopers Beemster en Zuiver Zuivel zijn openhartig over de totstandkoming van hun jonge kaas. Via hun eigen website vertellen ze over hun duurzaamheidsbeleid dat verder gaat dan de hoogste eisen van bestaande keurmerken. Zo eindigt Beemster bovenaan de Kaaswijzer, maar heeft de kaas geen enkel keurmerk.

Weerribben directeur Klaas de Lange en de melkveehouders van Zuiver Zuivel nemen Questionmark-onderscheiding in ontvangst.

Voor de Kaaswijzer vergeleek Questionmark vierentwintig jonge kazen uit de Nederlandse supermarkten op duurzaamheidsindicatoren milieu, dierenwelzijn en mensenrechten. Ook de hoeveelheid zout per 100 gram weegt mee. De productwijzers van Questionmark helpen consumenten bij het maken van een bewuste keuze en producenten in het stellen van ambities op duurzaam en gezond.

CEO Wim Betten en duurzaamheidsmanager Grietsje Hoekstra (beiden CONO) nemen Questionmark-onderscheiding in ontvangst.

Voorlopers, middenmoters en achterblijvers
De Kaaswijzer brengt een duidelijk verschil tussen voorlopers en achterblijvers aan het licht. Op het gebied van duurzaamheid, maar ook de bereidheid om openheid te geven over hun inspanningen, lopen de resultaten uiteen. Beemster en Zuiver Zuivel zijn het meest transparant over de duurzaamheid van hun productieproces, terwijl er over de jonge kazen van Jumbo en Ok€ nagenoeg geen informatie publiek beschikbaar is. Het is voor de consument dan ook onmogelijk om te achterhalen welke maatregelen deze producenten nemen om bestendig om te gaan met milieu, dierenwelzijn en mensenrechten.

Overzichtsvisual Kaaswijzer 'Voorlopers' en 'Achterblijvers'.

Zonder transparantie geen duurzaamheid
De wens van voedselproducenten om openheid te geven over de geleverde duurzaamheidsinspanningen groeit. "Inzicht in de belangrijkste risico’s die je productieproces vormt voor milieu, mensenrechten en dierenwelzijn is de basis van verduurzaming, stap twee is transparantie hierover naar de buitenwereld", zegt Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark. Marjan Minnesma van Urgenda, organisatie voor innovatie en duurzaamheid, onderschijft de voorlopersrol van Beemster: “Ik heb jaren meegekeken met CONO kaasmakers (Beemster) en weet dus dat het verduurzamen van een kaasmakerij kan. Het vergt wat tijd en energie, maar het levert ook veel op en je neemt duidelijk je verantwoordelijkheid. Laat het een inspiratie zijn voor anderen!”

Minder zorgen om zout
Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Alle onderzochte kazen in onze Kaaswijzer bevatten minder dan 2,05 gram zout per 100 gram en passen daarmee in de Schijf van Vijf. De jonge kazen van Plus Klaverland, Wapenaer en Onze Trots bevatten het minste zout en zijn daarmee de “gezondste keuze”.

Bekijk de kaaswijzer

Klik hier voor het rapport


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven