Bio-boer Nico Vandevannet:

"Alles draait om de spaghetti in de bodem"

Het is de logica zelve: als de bodem gezond is, produceert hij ook gezonde, sterke gewassen. Wie alles over gezonde bio-bodems kan vertellen, is bio-boer Nico Vandevannet van De Levende Aarde, een bedrijf dat zijn naam niet gestolen heeft. Groenbemesters en niet-kerende bodembewerking, daar kan hij alles over vertellen.

Nico Vandevannet van De Levende Aarde

Boordevol leven
Nico Vandevannet is bezieler en drijvende kracht van bio-bedrijf De Levende Aarde in Oostkamp. Al 20 jaar teelt hij een 40-tal biologische groenten, met als paradepaardjes witloof in de winter en aardbeien in de zomer.

Eén van de belangrijkste basisprincipes van de biologische landbouw is dat er altijd geteeld wordt in vollegrond, want daar halen planten al hun voedingsstoffen uit. Goeie zorg voor de bodem is dan ook Nico’s stokpaardje: “Het bodemleven is een heel complex gebeuren. We weten meer over wat er in de ruimte gebeurt dan wat er 5 cm onder onze voeten gebeurt”.

In onderstaande video geeft Nico uitleg bij zijn visie en aanpak:

Wat zit er in de bodem?
Weinig mensen beseffen hoeveel leven er in onze grond zit. Onze bodems verlenen bijvoorbeeld onderdak aan een kwart van de biodiversiteit van de hele planeet. In bio vormt een levende, vruchtbare bodem de evidente basis voor de landbouw. Hoe is die bodem eigenlijk opgebouwd? Nico legt uit: "Bovenin zit er een strooisellaag, daaronder zie je een fijne laag die enorm rijk is aan bodemleven. Hoe dieper je gaat, hoe grover het wordt en hoe minder bodemleven je tegenkomt."

Klik hier om verder te lezen

Bron: allesoverbio


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven