Hervé Raingeard werkt al 20 jaar met Le Picoreur samen

"Biologisch pluimveehouder zijn betekent het welzijn van de dieren voorop"

Het doel van het Franse merk Le Picoreur is om altijd op een milieuvriendelijke manier vlees van topkwaliteit te produceren met respect voor het welzijn van de dieren. De producent van biologisch pluimveevlees werkt daarom al meer dan vijfendertig jaar samen met pluimveehouders met precies hetzelfde doel.

Met een totale consumptie van 28 kilogram per inwoner per jaar is pluimveevlees het populairste vlees in Frankrijk. Om dit gegeven te kunnen combineren met een initiatief dat het 'groen' produceren van vlees centraal stelt en respect heeft voor het welzijn van de dieren, biedt het merk Le Picoreur een assortiment bestaande uit 100% biologisch geproduceerd pluimveevlees. Hiervoor wordt het pluimvee bij leven gevoed met biologische voedingsmiddelen van grondstoffen die niet genetisch gemanipuleerd zijn en geteeld zijn zonder gewasbeschermingsmiddelen.

De landbouwarealen, die gebruikt worden voor het verbouwen van deze voedingsmiddelen en de velden waarop het pluimvee van Le Picoreur rondloopt, zijn vrij van chemische stoffen. De lucht, het water en de bodem zijn dus niet verontreinigd. Op deze manier worden ook de omringende flora en fauna (vogels, vissen, bijen, regenwormen, vlinders en andere insecten die een onmisbare schakel vormen in het bodemleven en het leven onder de grond) goed beschermd.

In een poging nóg milieuvriendelijker te werken, stimuleert Le Picoreur de pluimveehouders al sinds 2010 ook nog om zelf bomen en heggen te planten. Kippen, kalkoenen en ander pluimvee worden zo beschermd tegen de zon, de regen en eventuele roofdieren. Daarnaast wordt zo een ​​volledig ecosysteem in stand gehouden en ontstaat er enige biodiversiteit, omdat vogels er hun nesten in bouwen en het ideale broedplekken zijn voor bestuivende insecten.

Respect voor het welzijn van de dieren
De kwaliteit van leven van het pluimvee is voor Le Picoreur het allerbelangrijkst en dus is dit punt opgenomen in het productdossier voor biologische producten. De pluimveehouders moet ervoor zorgen dat hun vee zich tijdens hun leven in de best mogelijke omstandigheden kunnen ontwikkelen. Dit betekent dat ze daarbij vrij toegang hebben tot de buitenverblijven, elk met 4 m² in de open lucht. De nachthokken zijn ruim en het transport beperkt. "Voor mij betekent biologisch pluimveehouder zijn het welzijn van de dieren altijd voorop stellen, waarbij ze gebruik kunnen maken van een ren in de open lucht en zelf ook biologisch voedsel krijgen, gemaakt van biologische granen. Ik ben ook van mening dat, als je een goede gezondheid van pluimvee kunt garanderen en hun welzijn weet te respecteren, dit kan leiden tot kwalitatief hoogwaardige producten voor consumenten en je trots kunt zijn op het werk dat je elke dag doet", zegt Hervé Raingeard, een pluimveehouder die al twintig jaar met Le Picoreur samenwerkt.

Consumenten zo goed mogelijk informeren
Met het oog op het verbeteren van de transparantie heeft Le Picoreur – bij het 35 jarig bestaan – een traceersysteem ontwikkeld. In het kader hiervan is er op de labels van de verschillende producten voortaan een QR-code terug te vinden. Met behulp van deze code kunnen consumenten toegang krijgen tot informatie over de pluimveehouder van het pluimveevlees dat hij of zij koopt. "Via deze informatie kunnen we niet alleen laten zien dat wij als pluimveehouders op een transparante manier werken en dat we ons werk met passie uitvoeren, maar kunnen we ook meer vertellen over de keuzes die we maken en onze beweegredenen hiervoor. Ik vind daarnaast dat het van essentieel belang is dat consumenten uit de informatie kunnen opmaken dat al het pluimveevlees van Le Picoreur afkomstig is van een pluimveehouder die ervoor heeft gekozen voor dit vlees op biologische wijze te produceren en er ook echt persoonlijk van overtuigd is dat dit de beste manier van werken is", vult Raingeard aan.

Le Picoreur en de diverse pluimveehouders streven dan ook met overtuiging en passie hun belofte na en bieden consumenten een ​​breed scala aan 100% biologisch geproduceerde pluimveeproducten aan die uitsluitend in biologische winkels te vinden zijn.

Bron: Bio a la une


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven