Luxemburgse Parlementsleden willen 100% biologische landbouw in 2050

Een groep Luxemburgse parlementsleden heeft een motie gepresenteerd waarin ze oproepen om alle landbouwactiviteiten 100% biologisch te maken.

De motie werd gepresenteerd door François Benoy (déi gréng), Tess Burton (LSAP), Claude Haagen (LSAP), Gusty Graas (DP) en Gilles Baum (DP).

De motie gaat in op de belofte van de huidige regering dat tegen 2025 op ten minste 20% van het landbouwareaal biologisch gewerkt zal moeten worden. 

De parlementsleden kijken meer naar de lange termijn en wijzen erop dat Luxemburg de laatste jaren zeer langzaam was met het toepassen van biologische landbouwpraktijken. In 2018 werd slechts 4,4% van al het landbouwareaal gebruikt voor de biologische productie.

Belemmeringen
De parlementsleden erkennen dat er verschillende belemmeringen zijn die de overstap moeilijk maken, en vragen de overheid om een analyse van deze belemmeringen, zodat een nieuw plan van actie kan worden opgezet. In de motie staat bijvoorbeeld dat de de boeren gemotiveerd kunnen worden met subsidies om om te schakelen. Daarnaast zijn er ook verdere investeringen nodig voor onderzoek naar de biologische landbouw, en biologische praktijken moeten ook onderdeel worden van de training die gegeven wordt aan mensen binnen de sector. 

Als laatste doen de parlementsleden een beroep op kantines en cateraars die in de publieke sector werken om een verplichte minimale hoeveelheid aan biologische producten te gebruiken.

30 jaar
De biologische beweging begon 30 jaar geleden in Luxemburg bij Schanck-Haff in het noorden van het land. In 2018 telde Luxemburg 132 biologische producenten. Eén van de bedrijven die onlangs een biologische certificering heeft gekregen is Brasserie Nationale's Funck-Bricher. Voor hun biologische bier teelt het bedrijf zijn eigen gemoute gerst in het noorden van het land en in België.

Bron: Delano (Jess Bauldry)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven