Sonnentor beschermt gedupeerde bio-telers

De Oostenrijkse bio-kruidenspecialist Sonnentor heeft een vereniging opgericht voor de promotie van een Oostenrijkse omgeving die geschikt is voor kinderen. De vereniging wil een landbouwsector creëren die vrij is van bestrijdingsmiddelen en ze willen biologische telers steunen waarvan de gewassen besmet zijn met bestrijdingsmiddelen die door verstuiving op hun gewassen terecht zijn gekomen.

Prof. Dr. Johann Zaller, Elfriede Stopper, Johann Neuner en Johannes Gutmann (Foto credit Sonnentor)

Begin 2018 hebben verschillende biologische producenten en biologische retailers in Duitsland, waaronder Sonnentor, de krachten gebundeld om een initiatief op te zetten waarmee ze een landbouwsector willen creëren die geschikt is voor kinderen (Bündnis für eine enkeltaugliche Landwirtschaft). Inmiddels heeft de biologische producent eenzelfde project opgezet in Oostenrijk. Tijdens de presentatie van de nieuwe vereniging legde ecoloog Johann Zaller uit dat er jaarlijks 12.900 ton aan chemische sprays gebruikt wordt op Oostenrijkse velden. In Zaller's woorden betekent dit 1,5 kilogram voor elke Oostenrijker. Hij voegde toe dat hij in één van zijn meest recente studies 12 verschillende bestrijdingsmiddelen in speeltuinen heeft gevonden. De grote meerderheid van deze bestrijdingsmiddelen kunnen voor problemen zorgen met onze hormonale systemen, wat bijzonder problematisch is bij kinderen, zei de wetenschapper.

Een probleem vanuit het oogpunt van de Sonnentor-producenten zijn de bestrijdingsmiddelen die door verstuiving op hun velden terechtkomen. De biologische teler Johann Neuner zei dat in het ergste geval de oogst niet verkocht kan worden als biologisch, wat tot financiële verliezen leidt. Bij kleinere bedrijven kan dit zelfs hun bestaan bedreigen. Deze dreiging was een essentiële factor in de oprichting van de vereniging. De oprichter van Sonnentor, Johannes Gutmann legde uit dat ze wisten dat ze de oplossing hadden voor de hulpvraag van de wanhopige biologische telers. Alle telers van Sonnentor zijn lid van de vereniging en dragen een klein deel van hun winst af. Het geld dat hierdoor binnenkomt zal worden gebruikt om telers te compenseren die hun oogst buiten hun schuld om niet als biologische producten kunnen verkopen.

Bron: Organic Market Info 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven