Vegebot: robot leert automatisch om sla te oogsten

De 'Vegebot' is een groenteplukkende robot die automatisch leert om landbouwgewassen te identificeren en te oogsten. De robot is ontwikkeld door een team van de universiteit van Cambridge en werd aanvankelijk geprogrammeerd om ijsbergsla te herkennen en te oogsten in een laboratoriumomgeving. Inmiddels is de robot met succes getest in verschillende veldomstandigheden in samenwerking met G's Growers, een lokale groente- en fruitcoöperatie.

Hoewel het prototype lang niet zo snel of efficiënt is als een menselijke plukker, laat het zien hoe het gebruik van robotica in de landbouw kan worden uitgebreid, zelfs voor gewassen als ijsbergsla, die bijzonder uitdagend zijn om mechanisch te oogsten. De resultaten worden gepubliceerd in The Journal of Field Robotics.

Gewassen zoals aardappelen en tarwe worden al tientallen jaren mechanisch geoogst, maar op het gebied van veel andere gewassen is er tot nu toe verzet geweest tegen automatisering. IJsbergsla is daar een van. Hoewel het de meest voorkomende slasoort is die in het Verenigd Koninkrijk wordt geteeld, kan ijsbergsla gemakkelijk worden beschadigd en groeit hij relatief dicht bij de grond, wat een uitdaging vormt voor oogstmachines.

De Vegebot identificeert eerst zijn 'doelwit', bepaalt vervolgens of deze gezond is en klaar om te worden geoogst en snijdt de sla uiteindelijk los van de rest van het gewas zonder deze te vermorzelen, zodat deze 'klaar is voor de supermarkt'. "Voor een mens duurt het hele proces een paar seconden, maar het is echt een uitdaging voor een robot", zegt co-auteur Josie Hughes.

Bron: eurekalert.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven