Training voor kleinschalige telers

BioTropic begint sociaal agriproject in Costa Rica

In Costa Rica is het Duisburgse Bio Tropic gestart met een nieuw ontwikkelingsproject. Ongeveer 75 kleinschalige telers uit de provincie Alajuela krijgen les over hoe bio-landbouw werkt. Dit zou ze moeten helpen te overleven met bio-producten op de internationale markt. Mens en natuur zouden samen van het project moeten profiteren. 

Sascha Suler van BioTropic: "We zouden deze telers bio-producten voor de export op een duurzame manier willen laten telen in voldoende hoeveelheden. De tuinbouw wordt in dit land gekarakteriseerd door monocultuur van bananen en ananas. De arealen worden gedomineerd door grote, internationale fruitbedrijven. De kleinschalige telers blijven achter zonder de kans om met hun producten een voet aan de grond te krijgen op de mondiale markt."


Links: Sascha Suler (midden) met telers op een gemberplantage. Rechts: een teler met kurkuma.

Kennis is de sleutel
Andree Mols van BioTropic: "Met ons project willen we een bijdrage leveren aan lokale kleinschalige telers, zodat ze milieuvriendelijk en biologisch kunnen telen en van de opbrengst kunnen leven. BioTropic raamt dat het inkomen van de telers met 20% zal stijgen wanneer ze toegang krijgen tot de wereldmarkt, waar ze tot voor kort geen toegang tot hadden."

Het belangrijkste punt is het doorgeven van kennis. In samenwerking met de universiteit van Costa Rica worden BioTropic-telers momenteel opgeleid in een aantal onderwerpen, zoals de juiste manier van gewasbescherming bij bio-teelt. In de tweede fase van het project, dat voor midden 2019 op de planning staat, wil BioTropic in lokale infrastructuur investeren. Zo komt er een pakstation voor het bewerken en verladen van producten. De kleinschalige telers zullen voornamelijk gember, kurkuma en zoete aardappelen biologisch telen, wat BioTropic voor hen wereldwijd zal verladen. 

develoPPP
Het project staat voor twee jaar op de planning. Het is opgericht door develoPPP van het Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ). Het programma steunt de privé sector inzake ondernemersmogelijkheden en ontwikkeling. De German Investment and Development Corporation houdt zich namens de BMZ bezig met de financiering. BioTropic heeft al soortgelijke projecten op de Dominicaanse Republiek en in Ivoorkust. 

Voor meer informatie:

BioTropic GmbH
Daimlerstraße 4
47167 Duisburg
Tel +49 203 51 87 60 
Fax +49 203 51 87 63 60
info@biotropic.com 
www.biotropic.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven