"De mens moet in het middelpunt staan"

Vorig jaar was het reeds een groot succes: het ondernemersgesprek tijdens het International Management Forum van de  Gemeinschaftsgastronomie (IMF) van de openbare gastronomie. Destijds gaf Claus Hipp inzichten in waardegeoriënteerde bedrijfsvoering. Dit jaar betrad bio-pionier en Alnatura-oprichter prof. dr. Götz Rehn het podium en beantwoorde de vragen van gv-praxis redactrice Claudia Zilz.

De circa driehonderd gasten van het IMF ervoeren dat het carrièrepad van Götz als ondernemer niet van tevoren was uitgemaakt. Een eerste beroepswens was – helemaal in de traditie van de familie – arts. "Arts zijn is zeker een zinvol beroep, maar ik vond de oprichting van een duurzaam bedrijf nog zinvoller", verklaarde Götz zijn studiekeuze voor economie. In de eerste vijf jaar na de afsluiting van zijn studie werkte hij voor Nestlé. Deze periode is een belangrijke bouwsteen geweest, maar ook destijds hield hij zich al bezig met alternatieve bedrijfsvormen.

"De prestaties van een bedrijf moeten zinvol zijn. De mens moet in het middelpunt staan", verklaarde Götz zijn credo, dat in 1984 tot de oprichting van bio-handelsonderneming Alnatura leidde. Zijn omgeving was bijzonder sceptisch: zelfs zijn eigen vader geloofde niet in het succes, tenslotte was bio in die tijd slechts een kleine niche.

Een bedrijf als organisme zien
De bedrijfscultuur moet als eerste staan, aldus Götz. Het bedrijf ziet hij als een organisme, dat zich levendig ontwikkelt en de mensen en de maatschappij moet dienen. Naar dit ideaal zouden het personeelsbeheer en de economische bedrijfsstrategie zich moeten richten. "Het is belangrijk om een gemeenschapsgevoel te creëren om zo met elkaar voor anderen actief te zijn", verklaarde Götz.

Bij Alnatura worden alle bedrijfsdoelen in projectvorm aangegaan. "Dat vereist de juiste aanpakwijzen", aldus de ondernemer. "Dit zorgt voor absolute transparantie en geconcentreerd werk in gemengde teams. En natuurlijk de noodzakelijkheid iets aan andere te moeten vragen - dit versterkt de netwerkgedachte." Om ervoor te zorgen dat deze manier van werken kan functioneren, zijn volgens Götz de volgende structuren nodig:
Een directie, die zulke netwerkstructuren erkent en aanmoedigt, de passende werkomgeving voor medewerkers en digitale tools die plaatsonafhankelijk werken mogelijk maken.

Bio-aandeel in Duitsland "faillissementsverklaring"
Toen hij op het gestegen aandeel van bio-levensmiddelen op de totale Duitse markt aan werd gesproken, sprak Götz ondanks goede groeicijfers van een "faillissementsverklaring van de maatschappij". Een bio-omzet van circa 11 Miljard euro is "geen succes, maar pijnlijk". Men heeft nog steeds niet begrepen dat een duidelijk groter aandeel biologische landbouw noodzakelijk is voor de bescherming van het klimaat, de biodiversiteit en het water. Zo kan bijvoorbeeld door een hoger humusaandeel in de grond effectief kooldioxide gebonden worden.

De politiek heeft al sinds Renate Künast landbouwminister was een bio-aandeel van 20 procent voorspeld, maar het aandeel ligt daar nu nog steeds ruim onder. Daarom heeft hij bij de politiek een initiatief gewaagd en in Darmstadt voorgesteld om het aandeel aan biologische landbouw van momenteel circa 17 procent naar 80 procent of meer te verhogen. "Zo zouden we kunnen laten zien dat de kosten voor de maatschappij zelfs voordeliger zijn, onder andere vanwege lagere waterreinigingskosten", zei Götz. Of dat realiteit wordt, blijft afwachten. "De burgemeester heeft in ieder geval niet direct nee gezegd", vertelde Götz.

Bron: www.food-service.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven