Agrico meldt recordprijs voor pootgoedmaten aardappelen

Prijs voor bio-consumptieaardappelen: 41,86 euro per 100 kilogram

Coöperatie Agrico heeft de uitbetalingsprijzen voor poot- en consumptieaardappelen van oogst 2018 vastgesteld en aan haar leden gepresenteerd. De gemiddelde prijs voor pootaardappelen over alle maten klasse S t/m A bedraagt € 39,57 per 100 kg; de prijs voor de pootgoedmaat is €44,03. Het gemiddelde saldo over alle afgeleverde gangbare consumptieaardappelen voor de maat 0/+, ongesorteerd, levering week 9 bedraagt € 15.033 per hectare. De gemiddelde prijs komt hiermee op € 34,21 per 100 kg. De prijs voor de biologische consumptieaardappelen komt uit op € 41,97 per 100 kg. Ongesorteerd, 0/+, levering week 3. Het gemiddelde saldo komt hiermee op € 14.539.

Pootaardappelen
Agrico presenteert al enkele jaren de uitbetalingsprijs over alle geleverde maten. De pootgoedpool van Agrico komt dit jaar uit op € 39,57 per 100 kilo voor alle geleverde tonnen 28/op voor de klasse S t/m A. Dit is ca. € 1,50 hoger dan eerder geprognotiseerd.

De prijs per 100 kilo voor de geleverde pootgoedmaten komt uit op € 44,03. Dit is een record, de hoogste financiële opbrengst per hectare ooit in de geschiedenis van Agrico.

Hoewel het areaal pootgoed van Agrico opnieuw met 3% is gestegen, was als gevolg van de enorme droogte het aanbod in tonnen aanmerkelijk lager. Opvallend was het relatief hoge percentage bovenmaat. Agrico-leden hebben hierbij ook kunnen profiteren van de hoge prijzen voor consumptieaardappelen. Als gevolg van de tekortsituatie was het prijsniveau voor de overzee-markt zeer hoog. De afzet naar de Europese versmarkt verliep zeer voorspoedig. De hoge prijzen voor consumptieaardappelen zorgden voor een goede vraag naar pootgoed. In het algemeen kon niet worden voldaan aan de grote vraag naar product in de pootgoedmaat. De hoeveelheid pootgoed die aan het eind van het seizoen overbleef was nihil. Door het beperkte aanbod in de pootgoedmaten namen veel van onze afnemers, waaronder de fritesindustrie, ook bovenmaats als pootgoed af en kon er een recordprijs voor alle pootaardappelen worden uitbetaald.

Consumptie gangbaar
Door de warme droge zomer waren de Europese kilogramopbrengsten beduidend lager ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Dit resulteerde in een positieve markt, waardoor het hele seizoen hoge verkoopprijzen konden worden gerealiseerd. Ondanks een lager verkoopvolume konden alle afspraken worden nagekomen die voor het seizoen werden gemaakt. Ondanks het extreme groeiseizoen was de kwaliteit van een hoger niveau ten opzichte van andere jaren. Het afgelopen seizoen was het eerste jaar dat een grote groep Agrico-telers met succes hun aardappels heeft geleverd onder het kwaliteitsmerk PlanetProof. Het seizoen wordt positief afgesloten met een prima saldo.

Milva, het grootste ras in het vrij vastkokend segment, komt uit op € 30,10. Het ras Erika, een van de rassen in het vastkokende segment, komt uit op € 40,76. In de roodschillige groep komt het ras Esmee uit op € 38,88. Voor het ras Cerisa, een specialiteitenras, wordt € 50,77 betaald. Alle genoemde prijzen zijn per 100 kg, ongesorteerd, geleverd in week 9 in de maat 0/+. De saldo’s van de verschillende rassen liggen tussen de € 11.000 en € 19.000.

Consumptie biologisch
De droge hete zomer van het afgelopen groeiseizoen had een positieve invloed op Phytophthora. Dit kwam nagenoeg niet voor. De kilogramopbrengsten lagen op het zelfde niveau als oogstjaar 2017. In andere landen van Europa ontstond er gedurende het seizoen een tekort aan aardappelen door een tegenvallende oogst en kwaliteit. Hierdoor ontstonden er exportmogelijkheden. Het prijsniveau kwam in het begin van het seizoen onder druk te staan door veel aanbod. In de tweede helft van het seizoen herstelde dit zich. Ondanks een percentage voorverkoop, dat een negatief effect had op de uitbetalingsprijs, kan oogst 2018 goed worden afgesloten.

Carolus, één van de 'next generation'-rassen, komt uit op € 40,33. Een ander ras uit deze categorie, Alouette, betaalt € 40,45 uit. Het vastkokende ras Ditta komt uit op € 45,97. Alle genoemde prijzen zijn per 100 kg, ongesorteerd, geleverd in week 3, in de maat 0/+. De saldo's liggen tussen € 13.700 en € 18.000 per hectare.

Ledenonderzoek
Naast een presentatie van de uitbetalingsprijzen is ook het recentelijk gehouden ledenonderzoek besproken op de vergaderingen. Uit dit onderzoek blijkt dat 97% procent van haar leden tevreden tot zeer tevreden is over Agrico. Voor haar prestatie in de markt scoort de coöperatie het rapportcijfer 8,0 van haar leden.

Algemeen directeur Jan van Hoogen is trots op de resultaten van de coöperatie en vooral op de goede samenwerking met de leden die heeft geleid tot de hoge prijzen.

Voor meer informatie:

Agrico
Linda de Jong-Hoeksma
Adviseur Coöperatie en Communicatie
0527 639980
l.de.jong@agrico.nl
www.agrico.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven