Kansen op de Italiaanse biologische markt

De SANA is de Italiaanse beurs voor biologische en natuurlijke producten welke wordt gehouden van 6 tot en met 9 September 2019 in Bologna.

Bij de vorige editie (2018) waren er 820 standhouders, werden 950 nieuwe producten geïntroduceerd, vonden 2000 B2B meetings plaats en werden er 35.000 bezoekers verwelkomd. Deze toonaangevende beurs richt zich op de sectoren Food, Care&Beauty en Green Lifestyle. 

Deelname aan de SANA met Bionext
Door een Europese subsidie kan de Nederlandse organisatie voor de biologische sector Bionext in samenwerking met de Italiaanse sectororganisatie Federbio op de SANA een Holland-Italië paviljoen realiseren. Dit betekent een gefaciliteerde deelname tegen een gereduceerde prijs met extra promotie mogelijkheden. Ondernemers uit de biologisch keten kunnen zich inschrijven via de volgende link naar het inschrijvingsformulier op de website van Bionext. Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar; aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst toegekend. 

Italiaanse biologische sector
Italië heeft een omvangrijke en dynamische biologische sector en is één van de koplopers in de EU als het gaat om areaal landbouwgrond met biologische teelt (1,9 mln. ha.), aantal biologische producenten (22% van het totaal aantal in de EU) en verwerkende bedrijven (13% op het totaal EU).

De vraag naar biologische producten groeit gestaag, waardoor niet alleen de nationale productie toeneemt (+45% over de periode 2013-2017), maar ook het aantal importeurs van biologische producten (+59% over dezelfde periode). Hier liggen kansen voor Nederlandse toeleveranciers.

Omzet
De totale omzet in de sector bedroeg in 2017 € 3,5 mld. en liet een toename van 9,6% zien t.o.v. het voorgaande jaar. Deze trend heeft zich ook in 2018 voortgezet. De verkoop van biologische producten vindt voornamelijk plaats bij de grote retailers (+74% in de periode 2014-2018) en bij speciaalzaken (+14% over dezelfde periode) en daarnaast middels directe verkoop bij de agrarische bedrijven of op boerenmarkten.

Dankzij enkele recente regionale initiatieven, zoals de introductie van biologische producten in ziekenhuizen en schoolrestaurants, groeit ook de vraag vanuit de hoek van de (bedrijfs)catering.

Klik hier voor meer informatie over de SANA

Bron: Minsterie van LNV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven