Biodynamische ecoboerderij De Lingehof werkt mee aan The Linen Project

De familie Jurrius werkt op hun biodynamische ecoboerderij De Lingehof  mee aan The Linen Project om de mode-industrie te verduurzamen. Op ruim 1 hectare telen ze biodynamisch vlas dat studenten van de ArtEZ Master Fashion Design afdeling in linnen kledingstukken gaan gebruiken. De reden is een zeer urgente uitdaging: de mensen in Nederland die hun kennis en kunde van het verbouwen van vlas en vlasverwerking kunnen overdragen, sterven uit. Vandaar dat Crafts Council, dé stem van miljoenen ambachtslieden, The Linen Project startte.

Crafts Council vindt het belangrijk dat jonge mensen betrokken zijn. Niet alleen designers, maar juist ook jongeren die kiezen voor het boerenbedrijf of voor een bestaan als ambachtsman/vrouw. Daarvoor zoeken ze samenwerkingen met mensen met een diversiteit aan achtergronden. Ze definiëren design dan ook niet langer alleen als een product maar als een van de processen in een groter geheel van elkaar aanvullende en versterkende activiteiten.

Connectie tussen mens en natuur
The Linen Project activeert 'oude' kennis, vaardigheden en betekenissen die met vlas- en linnenproductie samenhangen. Hierop worden nieuwe technologieën, nieuwe verbindingen en toepassingsmogelijkheden toegepast, zodat toekomstige productie gebaseerd is en voortbouwt op een herstelde connectie met de mens en natuur. Daarnaast willen ze nieuwe economische, sociale en culturele ecosystemen ontwikkelen en het vitale belang van biodiversiteit aantonen.

Teeltkennis overdragen
Voor producten die je dagelijks gebruikt, zoals mode, is inmiddels bekend dat hier een rigoureuze verandering moet komen als het gaat om duurzaamheid. Vlas is een gewas dat van oudsher in Nederland verbouwd wordt. Het linnen van de Lage Landen was zeer gewild omdat het kwalitatief tot het beste van de wereld behoorde. Een goed gevulde linnenkast vertegenwoordigde lange tijd een enorm kapitaal. Bovendien is er een zeer urgente uitdaging: de mensen in Nederland die hun kennis en kunde van het verbouwen van vlas en vlasverwerking kunnen overdragen, sterven uit. Des te mooier is het dat de familie Jurrius hun kennis van de teelt van biodynamische vlas nu doorgeeft.

Linnen binnen duurzame mode
Met The Linen Project wordt onderzocht of het mogelijk is om in Nederland op een duurzame manier lokale productie van vlas te telen om hiermee (linnen)producten nieuw leven in te blazen. Zo langzamerhand is het wel bekend dat de mode-industrie rigoureus moet veranderen. De huidige marktwerking is vrijwel volledig gericht op economische groei en financieel gewin; producten worden daarbij steeds goedkoper geproduceerd, zijn slechter van kwaliteit en volledig inwisselbaar. Deze realiteit lijkt niet meer te stoppen maar daardoor zijn we de connectie met de oorsprong van de producten die we dagelijks gebruiken én met onszelf kwijtgeraakt.

Jongeren zoeken verbinding
Er is echter ook een tegenbeweging te zien. (Jonge) mensen hebben een groeiende belangstelling om verbinding te zoeken met de productieprocessen die ten grondslag liggen aan de producten die ze dagelijks gebruiken en consumeren. De laatste jaren is er een toenemende interesse in kleinschalige, lokale productie, zelfgemaakt, ambachtelijk, traceerbaar, eerlijk, circulair, duurzaam om maar een paar kwaliteiten te noemen. Vlas is een zogenaamd wisselteeltgewas, het kan een keer per zeven jaar verbouwd worden op hetzelfde stuk land.

Andere samenwerkingspartners zijn onder andere: Nederlands Openluchtmuseum, WUR, Avans Hogeschool, Hochschule Niederrhein en biologische boerderij De Horsterhof.

Hier lees je meer informatie over The Linen Project

Bron: Demeter


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven