98% zou weer kiezen voor omschakeling

Zo biologisch is Oberösterreich

Eén op de vijf Oostenrijkse landbouwbedrijven is inmiddels biologisch gecertificeerd en hetzelfde geldt voor 25 procent van het landbouwareaal. De gemiddelde Oostenrijker heeft in 2013 voor 105 euro aan bio-levensmiddelen gekocht, in 2018 reeds voor 148 euro.

"Er is geen tweede segment bij de levensmiddelen dat zich over zo lange tijd zo goed ontwikkelt", zegt marktonderzoeker Johannes Mayr over bioproducten. Hij onderzoekt met zijn bedrijf KeyQuest in Garsten in opdracht van Agrarmarkt Austria de levensmiddelconsumptie van de Oostenrijkers en dat sinds vijfentwintig jaar. Johannes is bovendien zelf bio-teler en teelt graan, akkerbonen en sojabonen.

In 2000 waren er in Oberösterreich 2500 bio-landbouwers, 7,5 procent van het totale aantal. In 2018 waren het er al 4800, bijna het dubbele en inmiddels al 20 procent van het totale aantal. Omdat de bedrijven groeien, wordt er inmiddels al op 25 procent van het totale landbouwareaal biologisch geteeld oftewel zonder kunstmatige bemestingsmiddelen en chemische gewasbescherming. Deze cijfers komen ongeveer overeen met de gemiddelde cijfers over heel Oostenrijk.

In alpiene deelstaten is het bio-aandeel nog hoger, omdat het houden van runderen en het produceren van melk daar makkelijker biologisch te realiseren is. Salzburg teelt voor circa 48 procent biologisch. Maar Oberösterreich heeft de grootste variëteit aan biologische bedrijven. De deelstaat is in melk- en vleesproductie net zo sterk als in akkerbouw- en groententeelt.

Het is dan ook geen toeval dat in Oberösterreich momenteel een tuinbouwexpositie plaatsvindt, genaamd Bio.Garten.Eden. Deze vindt plaats in Aigen-Schlägl. De landbouwschool, die daar gevestigd is, wijdt zich al sinds 2002 aan biologische teelt. Bovendien: de grootste Oostenrijkse bio-vereniging, Bio Austria, heeft in Linz haar hoofdkantoor. Pioniers zoals Biohof Achleitner in Eferding en Bio-Bäcker Mauracher komen eveneens uit Oberösterreich.

Ondanks het hoge bio-aandeel bij de teelt heeft bio in de handel nog altijd een marktaandeel van minder dan tien procent. Voor successen moet hard worden gevochten, maar de biologische teelt zorgt klaarblijkelijk voor tevredenheid: 98 procent van de bio-boeren zou volgens een enquête van KeyQuest-Umfrage uit 2018 opnieuw de overstap naar biologisch maken. Johannes Mayr heeft er alle vertrouwen in: "90 procent van de Oostenrijkers koopt minstens eenmaal per jaar biologisch. Het aantal diehardfans stijgt. Bio zal verder groeien."

Bron: www.nachrichten.at


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven