Andrew Khaemba van Yellow Grove Farms

Nieuw teeltbedrijf vergroot gipskruidareaal in Kenia

Andrew Khaemba heeft twintig jaar ervaring met het telen van gips en kon, toen de mogelijkheid zich voordeed, de kans 35 hectare grond te kopen niet aan zijn neus voorbij laten hij. Eind 2018 werden de handtekeningen gezet en gaf hij de nieuwe locatie de naam Yellow Grove Farms. Nu, zeven maanden later, wordt reeds op vijf hectare gips en limonium geteeld. De eerste stengels zijn net gesneden en geveild op de Nederlandse veiling.


Andrew Khaemba op IFTEX 2019 in Nairobi. 

Het bedrijf werd opgericht in december 2018 en men moest toen helemaal vanaf nul beginnen. Nieuwe wegen aanleggen, egaliseren, het aanleggen van een waterreservoir, het installeren van sproeiers, elektriciteit aanleggen, het aanleggen van bloembedden, het poten van de planten en het bouwen van een verwerkingsruimte en opslagruimte. In de afgelopen maanden werd er hard gewerkt en op IFTEX vorig maand was men net op tijd in productie om een eerste paar bosjes geoogst van eigen land mee te nemen.


Een aantal foto's van de werkzaamheden

Op dit moment wordt vijf hectare gebruikt voor het telen van 3 soorten gypsophila: de XLence, een soort met grote bloemen, de White Cosmic, die middelgrote bloemen heeft en de Limonium Pina Colada. Dit zijn allemaal variëteiten van de Israëlische veredelaar Danziger

Biologisch geteeld
De bloemen worden biologisch geteeld. "Dit betekent dat we, afgezien van de verwerking na het oogsten, geen gebruik maken van kunstmest en chemicaliën. 95% van de teelt gebeurt met organische meststoffen van zeboe en andere organische afvalstoffen. Zo maken we een papje van urine, verse koeienmest, aarde en bonenmeel dat dienstdoet als zowel meststof en bestrijdingsmiddel. Dit rijden we wekelijks uit over het gewas. Deze methode is niet alleen goed voor het milieu maar verbetert ook de structuur en textuur van de bodem omdat er meer microbes in de aarde komen die de microflora een boost geven."


De plantage eind mei 2019

Khaemba wil per jaar drie keer oogsten. "Gipskruid heeft zo'n 14 tot 16 weken nodig om te volgroeien." Onlangs werden de eerste bloemen verscheept, en Khaemba is goed te spreken over de kwaliteit. "Onze bloemen waren kwalitatief goed en zaten goed op gewicht."

De plantage nu:Voor meer informatie
Yellow Grove Farms
Andrew Khaemba
E-mail: akhaemba@yellowgrove.ke
www.yellowgrove.ke 
Twitter: YellowGroves 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven