Spanje: Deskundigen bespreken opmars biologische landbouw

Zeven vertegenwoordigers van de biologische sector namen deel aan het informatieve ontbijt over biologische landbouw, georganiseerd door Cajamar en Levante-EMV in Paiporta (Valencia).

Tijdens de bijeenkomst werd de groei van de biologische sector benadrukt, tegen de achtergrond van achtergelaten stukken land in de traditionele landbouw. In 2018 beschikte Valencia over 114.509 hectare aan biologische teelt, een grote toename ten opzichte van de 77.120 hectare van 2015. De groei van deze sector is ook terug te zien in de omzet, die de €450 mln oversteeg in Valencia in 2018. Hiermee was de regio goed voor 25% van de totale omzet in deze sector in Spanje.

Momenteel zijn er meer dan 2.900 biologische marktdeelnemers in Valencia. Volgens María José Miquel, technicus bij Anecoop, is dit voor iedereen een positief gegeven, aangezien dit type landbouw "niet alleen een vers, gezond en smaakvoller product op de markt brengt, maar ook werkgelegenheid creëert, vooral in plattelandsgebieden met ontvolkingsproblemen".

Sociale verandering
De cijfers laten de enorme groei zien van dit type landbouw. Ze zijn illustratief voor de mentaliteitsverandering in de maatschappij. Mensen zijn bewuster bezig met hun voeding. Hoewel andere Europese markten (vooral Duitsland en Frankrijk) zich al verder ontwikkeld hebben, kan er nu ook een profiel geschetst worden van de typische consument van biologische producten in Spanje. "Het gaat om jonge mensen met kleine kinderen en een iets hogere koopkracht", vertelt Miquel.

De sector kent niet alleen successen, er zijn ook punten van zorg. Een veelbesproken onderwerp tijdens het ontbijt was de toetreding van grote supermarkten tot de biologische markt. Na het succes van dit soort producten te hebben gezien, zijn supermarkten steeds meer aanwezig in deze sector. María José Mique benadrukte de noodzaak van het "hand in hand gaan met de grote supermarktketens. De markt groeit door de hand van de supermarkten, maar de groei van het biologische areaal is goed voor iedereen" zei hij. Domingo García, technicus van Cofrudeca, legde de vinger op de zere plek en herinnerde er aan dat "het het belangrijkst is dat de biologische landbouw rendabel blijft en dat mensen er van kunnen leven. Dit botst met de belangen van supermarkten, die wel het product willen, maar niet bereid zijn een deel van de kosten op zich te nemen". 

Ondanks deze problemen is de sector zonder twijfel optimistisch. Men is het erover eens dat de toekomst er hoopgevend uitziet.

 

Bron: levante-emv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven