Nieuw biologisch afbreekbaar plastic van cactussen

Onderzoekers van de Universiteit van Guadalajara in Mexico hebben een biologisch afbreekbaar plastic ontwikkeld door cactusbladeren te mengen met andere natuurlijke materialen.

Het experiment is bedoeld om een einde te maken aan het wereldwijde plasticprobleem.Jaarlijks belandt 8,6 mld kilo plastic in zeeën en oceanen, waar het wordt afgebroken en in ons voedselsysteem terechtkomt. Mensen krijgen jaarlijks via hun voeding meer dan 50.000 microplastic deeljes binnen. 

Het plastic dat van cactussen wordt gemaakt, vormt geen oplossing voor de afvalstroom richting zeeën en oceanen maar het materiaal breekt wel veel sneller af en is niet-giftig. In tegenstelling tot plastic op oliebasis is het cactusgebaseerde plastic CO2-neutraal. 

Voor de het experiment werd de vijgcactus gebruikt, die lokaal voorkomt en zeer geschikt is om tot plastic te worden verwerkt. "Deze cactussoort bevat grote hoeveelheden suikers en gomachtige stoffen die gunstig zijn voor de vorming van biopolymeer," zegt onderzoeker Sandra Pascoe Ortiz. 

Het nieuw ontwikkelde materiaal heeft nog niet zo'n lange levensduur als traditioneel plastic maar is desondanks voor diverse toepassingen geschikt. "We denken hierbij aan wegwerpproducten die niet lang mee hoeven te gaan," zegt ze. "Het materiaal is ook gemakkelijker biologisch afbreekbaar dan andere alternatieve plastics, die door industriële composteerders moeten worden verwerkt. Het plastic op cactusbasis vergaat thuis op de composthoop binnen slechts enkele maanden.  

Bron: fastcompany.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven