Monique van Tuil van Dominiak Fruitmachines en Jan Willem Wellner van Wellner fruit

Stille ventilator in de boomgaard

Tholen - De Poolse fruitteler Pawel Dominiak kon maar niet de juiste spuitmachine vinden voor zijn boomgaard net onder Warschau. Dus wat doe je dan? Je bouwt hem zelf. De spuitmachine van Pawel werd al snel een succes en niet alleen in Polen. Jan Berend van den Berg uit het Nederlandse Lienden en zelf eigenaar van een fruitteeltbedrijf besloot samen te gaan werken met Pawel als distributeur van de spuitmachine op de Nederlandse en Belgische markt.

Jan Willem Wellner en Monique van Tuil bij de spuitmachine

Uniek systeem
“Het innovatieve van de spuitmachine zit hem in de ventilatoren,” vertelt Monique van Tuil. “Deze zitten aan de voorkant en niet aan de achterkant van de machine. Zo wordt de lucht met de rijrichting mee gezogen. Dat kost veel minder vermogen, je zuigt minder vuil aan in de machine en de blaasmonden raken minder snel verstopt. Bovendien kun je ook bij een sterke windkracht nog werken met deze machine. Wij leveren sinds 1 juni 2015 de machine op de Nederlandse markt. Het onderhoud gebeurt via enkele servicepunten.” 

Allemaal positieve punten. Toch heeft de machine volgens Monique nog te kampen met een vooroordeel. “De machine is gebouwd in Polen en dat wordt toch nog snel geassocieerd met minderwaardige kwaliteit. Dat beeld is achterhaald en moet nodig worden bijgesteld. We hebben in Nederland nu 18 machines verkocht en alle gebruikers zijn er zeer tevreden mee."

Wellner fruit
Een van de tevreden gebruikers is Jan Willem Wellner van Wellner fruit uit Meteren die recent een Dominiak-spuitmachine heeft aangeschaft. “Ik kom vaak in Polen voor mijn werk en ik zag daar een paar jaar geleden deze spuitmachines rondrijden in de boomgaard. Mij viel gelijk de stilte op van de ventilatoren en de frisse kleur van de machine. Ik hoorde veel positieve berichten uit de sector over deze machine. Ik kwam door mijn interesse in contact met Jan Berend in Nederland en kon bij hem een Dominiak  aanschaffen. Hoewel we er meer kilometers mee maken dan met andere machines hebben we er nog geen gebreken aan gehad. Het is alleen een slechte vogelverschrikker. Door de stilte van de ventilatoren zien we af en toe eens een vogel met de machine meeliften door de rijen van de boomgaard.”

Jan Willem is niet alleen te spreken over de spuitmachine van Dominiak maar is net zo tevreden over de service. “De prijs die wij afspreken met Jan Berend is echt ook de prijs, daar komen niet opeens extra kosten bij om de hoek kijken. De machines worden gepersonaliseerd naar onze wens en we kunnen de machine, als we dat willen, verkopen aan de inruilwaarde. Bij de meeste andere machines kan dat niet, daarbij wordt ons vaak ‘geadviseerd’ de machine op te rijden.”

Eventuele extra innovaties zijn ook nog mogelijk op de machine maar daar staat Jan Willem nog wat huiverig tegenover. “We zijn aan het kijken of we met een GPS-tracker de machine zelfrijdend kunnen maken. Probleem is wel dat als het misgaat het ook goed misgaat. Als zo’n machine het hagelnet meesleurt als hij buiten de paden komt, dan is de schade aanzienlijk. Dus met die vernieuwing wachten we nog even.”

Appeldag
Op donderdag 27 juni zal de Dominiak-spuitmachine ook te bewonderen zijn op de Appeldag bij fruitbedrijf Verstegen in het Gelderse Opijnen. “Zulke dagen zijn dan een mooie gelegenheid om de machine te tonen,” vertelt Monique. “We zullen een demonstratie geven met de spuitmachine met een 2500 liter tank. Opnieuw een innovatie die men niet bij de concurrentie zal vinden. De tank op de Dominiak-spuitmachine staat namelijk smal op de banden en kan makkelijk tussen de rijen door.” Volgens Monique zijn alle gebruikers van de machine zeer enthousiast in het gebruik. “Vooral in de biologische sector zien we veel enthousiasme voor deze spuitmachine. Daar luistert het tijdstip van besproeien veel nauwer en met de Dominiak-machine kan dit onder verschillende weersomstandigheden.” Binnenkort zal een nieuwere versie van de spuitmachine op de markt verschijnen.

Voor meer informatie:
Jan-Berend van den Berg
Dominiak Fruitmachines
Veldstraat 1
4033 AK Lienden
Mob: +31 (0)6 51 33 74 44
info@dominiak.nl
www.dominiak.nl

Jan Willem Wellner
Wellner Fruit bv
Voetakkerweg 2B
4194 PP Meteren
Tel: +31 (0)345 56 96 72
janwillem@wellnerfruit.nl
www.wellnerfruit.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven