Reactie voedingsdeskundigen op rapport over opkomende voedselveiligheidrisico's

"Het is niet nodig om bang te worden van het eten van groenten en fruit"

Donderdag 20 juni publiceerde de Onderzoeksraad voor
Veiligheid een rapport over de opkomende voedselveiligheidsrisico's.

Uit het rapport van de raad blijkt dat de voedselsector zich vooral focust op de bekende risico's wat betreft voedselveiligheid. Maar door veranderende omstandigheden kunnen risico's uit het verleden zich in een andere vorm aandienen of erger worden. 

Onderzoekers in de VS constateerden dat groenten en fruit als belangrijkste oorzaak van voedselinfecties worden gezien, terwijl dat risico in Nederland juist laag wordt ingeschat. Echter is hier nooit onderzoek naar gedaan en dat niet is bekend welk lang het dichtste bij de waarheid zit. 

"Gebrekkig toezicht NVWA"
Voedingsdeskundigen den consumentenorganisaties zeggen in een reactie op het rapport dat de NVWA slecht functioneert als het gaat om de voedselveiligheid. "De gebrekkige toezicht moet snel worden verbeterd, maar het risico op het eten van rauwe fruit en groenten wordt zwaar overschat. De consument moet vooral groenten en fruit blijven eten."

Volgens Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum is het belangrijk om hygiënisch met groenten en fruit om te gaan. "Het is niet nodig om bang te worden om groenten en fruit te eten." Ellen Kampman van de WUR vindt de angst voor het eten van rauwe groenten overdreven. "Ik verwacht niet dat rauwe groenten en fruit een risico vormen als je ze maar goed wast."

Volgens de Consumentenbond heeft de NVWA niet genoeg mensen en personeel om goed toezicht te houden op de voedselveiligheid. "Dat ligt niet aan het falen van de NVWA, maar aan de politiek. 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven