Sandra Jantjes, bio-boerin op BoerBurgerTweet:

"Om aan de eisen van bio te blijven voldoen moesten we wel moderniseren"

Onlangs nam Sandra op BoerBurgerTweet de twitteraars mee in de verhuizing van het bedrijf. Dat ze biologisch verder wilden gaan telen, had iets meer consequenties dan de twee jaar omschakelingstermijn. Lees hier een deel van de tweets die ze gisteren plaatste.

In 1997 zijn we omgeschakeld van gangbaar naar biologisch.Vlak daarvoor had boer sr het bedrijf over genomen van zijn ouders en hij wilde het bedrijf verder ontwikkelen. Door mijn BD-roots is hij in aanraking gekomen met biologisch boeren en heeft zich r verder in verdiept.

Het gebied waar wij boeren is Natura 2000 gebied. Dat brengt beperkingen met zich mee maar leent zich daardoor eigenlijk ook goed voor biologisch boeren. De stap naar Biologisch was dus vrij logisch.

Om aan de eisen van bio te blijven voldoen moesten we wel moderniseren. Er was al een ligboxen stal voor de melkkoeien maar al het jongvee stond nog aangebonden in de oude stal.

Een nieuwe stal moest er komen maar we liepen tegen de geurwet aan omdat binnen een straal van 100 meter woningen stonden. Toen kwam verplaatsen aan de orde. De gemeente werkte gelukkig mee aan een bestemmingswijziging en een soort ruimte voor ruimte regeling.

Er werden van de bouwkavel waar de oude boerderij op stond 6 nieuwe bouwkavels gerealiseerd. Vanwege de toenmalige financiële crisis wilde geen enkele aannemer het hele project op zich nemen en toen hebben we het zelf gedaan.

Voor de verkoop knutselde ik zelf een filmpje in elkaar van m'n eigen foto's.

In 2011 begon de verplaatsing. Eerst werd een nieuwe stal gebouwd. Al snel werden 2 bouwkavels verkocht en konden we ook een schuur bouwen voor opslag. Toen de derde kavel was verkocht konden we de oude stallen gaan slopen en konden daar al nieuwe huizen gebouwd worden.

Toen kavel 4 en 5 waren verkocht konden we ons eigen huis bij de stal gaan bouwen. Al die tijd fietsten we heen en weer naar de koeien. Inmiddels alweer 5 jaar geleden gingen we dan eindelijk met al onze spullen in de veewagen verhuizen naar ons huidige stek.

Tekst en foto's: Boerburgertweet


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven