Peter Vandendaele, Pajottenlander

Biologische fruitteelt : een duurzaam model

Tholen - Peter Vandendaele, eigenaar van Pajottenlander, beheert al sinds 1987 zijn biologische boomgaarden in de gelijknamige Belgische regio in Vlaams-Brabant. Alles begon met een bewuste keuze en passie voor ecologische landbouw en duurzaamheid.

"Waar in de naoorlogse periode na een tijd van zware ontbering vooral werd ingezet op verhoogde productie door gebruik van pesticiden, insecticiden, onbeperkte CO2 uitstoot, enzovoorts", vertelt Peter, "is de prijs die we daar inmiddels voor betalen zeer hoog: dioxinecrisis, mestoverschotten, vervuiling van drinkwater, ozon, klimaatopwarming, stijging van het aantal allergieën en kankers. Ons antwoord hierop is ecologische en biologische landbouw: een vruchtbare bodem, veerkrachtige planten en dieren, gezonde volwaardige voeding en gezonde mensen. Een keuze voor kwaliteit boven kwantiteit."

Fruit- en groentesappen
Pajottenlander is bekend van zijn fruit- en groentesappen, aangevuld met enkele fruitbereidingen zoals kersen op sap, vlierbessensiroop en appel-perenstroop. "Op dit moment zijn er een dertigtal verschillende soorten sappen beschikbaar. Nog nooit is er een product geschrapt uit het assortiment. Tot de toppers behoort uiteraard appelsap, maar ook ander smaken zoals granaatappelsap, veenbessensap, rodebietensap en groentesappen. Daarnaast heeft de Pajottenlander ook vlierbessenlimonade in het assortiment."

Lokale afzet
De producten van Pajottenlander vinden hun weg hoofdzakelijk op de Belgische markt en het noorden van Frankrijk. Sinds enkele jaren, op vraag van klanten, produceert Pajottenlander ook een exportmerk, onder de merknaam Freya. "De naam Freya doet bij de oudere generatie misschien een belletje rinkelen, zowel in België als in Nederland. In de beginjaren werkte Peter voor de productie samen met Marcel Van Dijck. Marcel is de pionier in onze contreien van het natuurtroebel appelsap, in bruine statiegeldflessen. Met goedkeuring van Marcel mag Pajottenlander het merk Freya terug nieuw leven inblazen."

De Hoogstambomen in de boomgaard van de Pajottenlander

Biologische teelt
Het meest verkochte product is het appelsap, in pure vorm of gemengd met andere sappen. "Om de kwaliteit van ons appelsap te garanderen blenden we verschillende variëteiten. Dit zorgt voor een constante kwaliteit en een perfecte smaakverhouding. Wij leggen ons vooral toe op oude, resistente variëteiten in hoogstamboomgaarden. Pajottenlander levert uitsluitend biologische producten, met respect voor het oorspronkelijke gedachtegoed van de biosector: gezondheid, ecologie, eerlijkheid en zorg. Wij streven er naar een gezond product af te leveren dat op ecologische wijze geteeld is, met een eerlijke prijs voor alle schakels in de keten en waarbij we zorg dragen voor zowel de mens als de aarde."

"Vanuit dit standpunt is het belangrijk dat we betrouwbare toeleveranciers hebben, waarmee we een langetermijnrelatie opgebouwd hebben, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en persoonlijke contacten."

Nieuwe aanplant op de boomgaard.

Uitdagingen
"De groeiende vraag naar biologische producten noopt Pajottenlander ook zichzelf in vraag te stellen. Is ongebreidelde groei verantwoord? Gaat dit niet vaak ten koste van de kwaliteit? Moet winst het ultieme doel zijn waarvoor alles moet wijken? Wij zijn van mening dat onze kracht ligt in de waardegedrevenheid van ons bedrijf. Niet winst of groei is het belangrijkste, maar wel het afleveren van een kwaliteitsvol product aan een eerlijke en transparante prijs. Anderzijds mogen we niet blind blijven voor de hedendaagse realiteit, waarin een hele hoop spelers op de biokar springen, zonder de achterliggende waardes van bio te respecteren. Het is aan pioniersbedrijven zoals het onze om de consument het volledige verhaal te blijven bieden, zodat mensen een verantwoorde keuze kunnen maken."

"Wij zien de nieuwe spelers zeker niet als concurrenten, maar als medestanders om bio verder te promoten en ongezonde producten uit de markt te zetten. Pajottenlander vaart hierbij zijn eigen koers, zoals we steeds met succes gedaan hebben in het verleden."

Voor meer informatie:

Linda Plesser
Pajottenlander
Kerkstraat 14
1670 Pepingen (B)
+32 (0)2 3603555
linda@pajottenlander.be
www.pajottenlander.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven