BioVelddag 2019 klaar voor de start

Morgen is de BioVelddag er weer vanaf 14.00 uur, een evenement voor alle boeren en partijen actief in de sector. De BioVelddag wordt ieder jaar groter maar de opzet blijft hetzelfde. Ook dit jaar is er een ‘Veldplein’, met marktkramen opgesteld rondom een vuurplaats met catering.

Het thema van de BioVelddag dit jaar is 'Toekomst en Techniek' (TT) en wordt als vanouds gehouden in Lelystad in de Proeftuin voor agro-ecologie en technologie. Voorbereid op de toekomst gaan op het BioVelddag parcours in Lelystad de Agrointelli Robotti, de Naio Oz en de Naio Dino morgen in het veld de strijd met elkaar aan voor de toekomst! Niet alleen autonome robots maar ook diverse innovatieve landbouwmachines trekken de aandacht op de BioVelddag.

Het programma van de BioVelddag zelf start om 14.00 uur en de dag wordt rond 18 uur afgesloten met een bourgondische veldmaaltijd rondom de vuurplaats op het veldplein. Rondom het veldplein liggen de demonstratie en proefvelden om rassen en producten onder verschillende omstandigheden in teeltvormen en bewerking met elkaar te vergelijken. De organisatoren van de BioVelddag, Wageningen University & Research, het Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Delphy en Let’s talk bio!, laten op de BioVelddag samen met de deelnemende bedrijven in de Proeftuin Agroecologie en Technologie, voorheen Prof Broekemahoeve, letterlijk de laatste resultaten uit onderzoek en praktijk in het veld zien.

Mechanisatie
Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich razendsnel en toepassingen hiervan in de landbouwsector konden niet uitblijven. Zelfrijdende wieders op zonne-energie maar ook zelfrijdende trekkers en autonoom werkende mechanisatie. De APV vario-cultuureg VS van Kruse Ootmarsum past zich met haar speciale tand-veer-systeem exact aan de bodem aan en spaart de cultuurplant optimaal. Koeckhoven komt met de doorontwikkelde Ovlac Eko-Ploeg. Pool Agri presenteert het gehele programma aan mechanische onkruidbestrijding van Carré. De Sarclerse wiedeg, rijenonafhankelijke onkruidbestrijding, de Rotanet rotorwiedeg, volvelds mechanische onkruidsbestrijding, en de Econet precisieschoffel met camerabesturing. Man@machine komt dit jaar met de Treffler eg gekoppeld aan een tuinbouwtrekker en de Shade Haven, een parasol met 12m diameter om vee in de zomerweide van schaduw te voorzien.

Innovaties, demonstraties en onderzoek in het veld
De organisatie van de BioVelddag wil innovaties laten zien om de resultaten vanuit het onderzoek en de praktijk letterlijk bij elkaar te brengen in het veld. Het programma van de BioVelddag krijgt vorm en invulling door inbreng vanuit de deelnemende bedrijven, studiegroepen en sinds dit jaar ook de BioAcademy. Samen proberen we een vernieuwend palet aan demo en proefvelden in het veld neer te leggen. Zie bijgaand overzicht proef, onderzoeks- en demovelden.  

Aardappelstraatje
Er liggen ook diverse snel in areaal groeiende resistente aardappelrassen die onder aanvoering van Jan-Eric Geersing een zowaar aardappelstraatje op de BioVelddag vormen. Met elkaar onder het motto om de uren veredelingswerk geresulteerd in resistentie door resistentie-management te behouden.

Datum: donderdag 20 juni 2019
Thema: Toekomst en Techniek, TT Lelystad
Organisatie: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Delphy en het Biologisch Netwerk
Start Velddag: 14 uur met om 18 uur een maaltijd
Entree bezoekers: gratis

Voor meer informatie: www.biovelddag.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven