François Ongenaert, biologische boer:

"Ik geloof dat je beter eerst omschakelt naar bio en pas daarna aan de slag gaat met agroforestry"

Op 17 juni was het VN-Werelddag voor de strijd tegen de verwoestijning. Vier bioboeren spraken zich uit over de rol die bomen kunnen hebben in de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering zoals droogte of overvloedige regenval. "Vandaag is een perceel met bomen niet meer waard dan een perceel zonder bomen, maar in de toekomst zou dat anders kunnen zijn."

François Ongenaert, bijvoorbeeld, is de zesde generatie op zijn boerderij in de Wase polders. Hij werk zelf al twintig jaar biologisch en doet 6 jaar aan boslandbouw met eiken, lindes, maar ook walnoten, kersen en pruimen en teelten als granen: "Mijn aanpak moet me voldoening geven: ik wil een mooie omgeving met fluitende vogels. En als het goed is voor mij, is het ook goed voor een ander. Ik geloof dat je beter eerst omschakelt naar bio en pas daarna aan de slag gaat met agroforestry. Je kunt niet vooruit als je met één been in het ene systeem zit en met je andere been in een ander systeem. Een spuittoestel tussen de bomen werkt niet: je maakt kapot wat de bomen moeten goed maken."

Agroforestry
Agroforestry is een mooi voorbeeld van creatief omgaan met de schaarse ruimte. Boeren, die bomen planten tussen hun gewassen en op de wei, zijn beter beschermd tegen de gevolgen van de klimaatopwarming. Hun akkers zijn beter bestand tegen droogte, erosie en overvloedige regenval. Een boom, die met zijn diepe wortels de grond vasthoudt, beschermt zowel tegen water- en winderosie. Die boom is een voedselbron voor allerlei nuttige bodemorganismen. Bomen zorgen bovendien voor verkoeling bij hitte. Ze bufferen en regelen de waterhuishouding.

Elk jaar zetten de Verenigde Naties hun strijd tegen woestijnvorming op de agenda op deze dag. De internationale gemeenschap ondertekende 25 jaar geleden voor het eerst hun ‘Convention to Combat Desertification’ (UNCCD). Onder de slogan ‘Let's grow the future together’ werpen die landen nu een blik op de toekomst. Wat zullen de komende decennia brengen? Er is werk aan de winkel. Wereldwijd is een oppervlakte van meer dan 2 miljard hectare aan landbouwgrond gedegradeerd. Tegen 2025 zullen 1,8 miljard mensen in gebieden met waterschaarste wonen. Het goede nieuws is dat het merendeel van die gronden nog hersteld kan worden. Door de bodems te herstellen, kunnen we jaarlijks meer dan 3 miljard ton koolstof opslaan, die gaat dan niet de lucht in als CO2. Doet de mensheid niets? Dan dreigt nog meer grond de capaciteit te verliezen om koolstof op te slaan, waardoor het klimaatprobleem nog verergert.

Klik hier om verder te lezen

Bron: biomijnnatuur


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven