Nieuwe technieken ter voorkoming van fraude met bio-producten

Tegelijkertijd met de toename van biologische producten is ook het aantal gevallen toegenomen waarin fraude wordt gepleegd door conventionele producten door te laten gaan als biologisch. Om deze praktijken te voorkomen, heeft een onderzoeksteam een methode ontwikkeld die het mogelijk maakt om het gebruik van traditionele gewasbeschermingsmiddelen tijdens het teeltproces vast te stellen.

Dit is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Het gegeven dat dit soort producten ontdekt worden op het oppervlak van de plant betekent niet automatisch dat er fraude gepleegd is, of in ieder geval opzettelijk, aangezien het ook kan gaan om een onbedoelde besmetting. Evenmin is het niet aantreffen van deze producten een garantie dat het gewas voldoet aan de voorwaarden voor biologische teelt. Wat ook gebeurt, is dat er gemakkelijk afwasbare middelen worden gebruikt op de schil van groenten en fruit, die vervolgens doorgaan voor biologische producten.

Daarom hebben de onderzoekers een techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om de aanwezigheid van secundaire metabolieten als gevolg van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen vast te stellen.

Als er met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen geteeld wordt, nemen de planten deze stoffen op en verwerken ze in hun weefsels. Hierbij produceren ze verbindingen die secundaire metabolieten genoemd worden: modificaties van de oorspronkelijke stoffen die in de plant zijn opgenomen.

Door middel van het gebruik van complexe technieken, zoals ultra-efficiënte vloeistofchromatografie en hoge resolutie massaspectrometrie, kunnen moleculaire sporen en bewijzen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tijdens de teelt worden ontdekt. Een interessant gegeven is dat deze sporen aanwezig zijn in de bladeren en vruchten van de plant, maar ook in afgeleide producten.

Bron: Yahoo Noticias


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven