"Erkenning voor de transitie van het landbouwsysteem"

Piet van IJzendoorn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde benoemde afgelopen zaterdag 15 juni Piet van IJzendoorn tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Piet kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange en intensieve bijdrage aan de ontwikkeling van de alternatieve landbouw, biologische en biologisch-dynamische landbouw en de professionalisering van zorgboerderijen. "Deze onderscheiding is een erkenning van een beweging van mensen die iets willen: de transitie van het landbouwsysteem naar een systeem waarin de vruchtbaarheid van de bodem centraal staat", zei Piet in zijn dankwoord.

Burgemeester Gerrit Jan Gorter en Piet van IJzendoorn. Foto: Maria van Boxtel. 

De onderscheiding werd uitgereikt tijdens de Jaardag van de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding (BD-Vereniging) en Stichting Grondbeheer. Op die dag stond het streven naar een rechtvaardigere samenleving centraal. Piet wees erop hoe een landbouw die zich moet organiseren naar financiële prikkels (grondprijzen, hoog renderende gewassen) niet anders kan dan een weg in slaan van bodemuitputting, verlies van landschapswaarden en uiteindelijk het verdwijnen van de boeren. Dat is een doodlopende weg. Een alternatief is om de landbouw te organiseren vanuit het verzorgen van de vruchtbaarheid van de bodem. "Met biologische landbouw ben je in staat die bodem steeds beter te maken. Het beleid naar kringlooplandbouw kan een stap in de goede richting zijn, maar dat moet ingevuld worden. Daar hebben we met onze ervaring in de biologisch-dynamische landbouw wat te bieden." Piet startte in 1981 landbouwbedrijf Zonnehoeve in de toen nog ‘maagdelijke’ polder. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een multifunctioneel bedrijf met akkerbouw, veeteelt, een stoeterij, een bakkerij en opvang van jongeren en jong volwassenen. De leiding van het bedrijf is overgedragen aan een groep jonge ondernemers.

De jaardag markeerde ook het einde van de tweede en laatste termijn van Piet als voorzitter van de BD-Vereniging. Als afscheidscadeau bood de BD-Vereniging hem aan om zijn visie op landbouw en landbouwbeleid op schrift te stellen en als brochure uit te geven. "Het is mooi zo'n stok achter de deur", reageerde Piet. "Dat schrijven is iets waar ik al heel lang een begin mee wilde maken."

Piet van IJzendoorn wordt als voorzitter opgevolgd door Maria Inckmann van Gaalen, boerin en kaasmaakster op boerderij Noorderlicht in Noordeloos.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven