Tien kenmerken van de Spaanse bio-markt

5 juni jongstleden vond de Wereldmilieudag plaats. Een mooie gelegenheid om een aantal kenmerken van de Spaanse biologische levensmiddelenmarkt te analyseren en te kijken naar tien eigenschappen en uitdagingen van deze markt: 

Spanje leidend in biologisch areaal in de EU
Spanje is het EU-land met het grootste biologische areaal met 2,08 mln hectare, volgens gegevens van 2017. Wereldwijd gezien staat Spanje op nummer vier op de ranglijst. 83% van het areaal bevindt zich in de regio's Andalusië, Castilië-La Mancha, Catalonië, Valencia en Extremadura. 

Een trage markt wat betreft consumptie
De Spaanse binnenlandse consumptie van biologische levensmiddelen had in 2017 een waarde van €1.962 mln: €42,20 per persoon per jaar. Tien jaar geleden was dit slechts €6. Met deze cijfers staat Spanje op de tiende plaats wat betreft de uitgaven aan de consumptie van biologische producten.

Een sterke exporttrend
De waarde van de Spaanse biologische teelt overtrof de €1,8 mld in 2017 (een groei van 7% ten opzichte van het voorgaande jaar). De export was goed voor €900 mln.

Constante groei van marktdeelnemers en bedrijven
Momenteel heeft de Spaanse biologische sector 41.000 marktdeelnemers (telers, verwerkende- en handelsbedrijven). Er wordt een groei van 6% verwacht voor het aantal marktdeelnemer.

Versnipperde sector
De Spaanse bio-sector is zeer breed en versnipperd. Er zijn veel exploitanten, maar de meesten hebben slechts een geringe omvang. Volgens de regering zijn er rond de 44.000 mensen werkzaam in de biologische sector: 37.712 telers, 4.300 verwerkende bedrijven, 1.116 groothandelaren, 263 importeurs en 137 exporteurs.

Groeiend marktaandeel voor supermarkten
Het aantal consumenten van biologische producten ligt rond de 1 miljoen. Het gaat dan om mensen die ten minste één keer per maand een aankoop van biologische producten doen. Grote supermarktketens zijn mee gaan doen en hebben al een marktaandeel van 35 tot 40%.

Wereldwijde context van inzet op biologische sector
De wereldwijde biologische consumptie wordt geraamd op €92.400 in 2017. De EU is goed voor ongeveer €33 mln hiervan, met meer dan 3 mln telers en 90.000 biologische bedrijven.

Steun vanuit het GLB en verordening voor 2021
De verordening ter bevordering van de biologische teelt en de bijbehorende certificering zal op 1 januari 2021 in werking treden. Deze is gericht op de ontwikkeling van biologisch zaaigoed en een toename van de garanties voor de consument.

Duidelijke definitie van biologische landbouw
Biologische landbouw betekent onder meer gewasrotatie, de uitbanning van het gebruik van traditionele gewasbeschermingsmiddelen en kunstmatige meststoffen. Ook genetisch gemodificeerde organismen zijn niet toegestaan in deze sector.

Etikettering
De Europese Unie kent een "biologisch" logo toe aan producten die afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Alleen deze producten mogen 'biologisch' genoemd worden. Ze moeten voor minstens 95% uit biologische producten bestaan. De overige 5% moet voldoen aan strenge voorwaarden.

 

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven