Naturland komt met eerste bio-productierichtlijn voor insecten

De Duitse vereniging Naturland heeft de eerste bio-productierichtlijn voor insecten in de EU vastgelegd. De insecten moeten tot voer voor biologische vis verwerkt worden.

Insecten zijn niet alleen rijk aan voedingsstoffen, maar ook milieuvriendelijk en duurzaam te kweken. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO gaat er daarom van uit dat insecten steeds belangrijker worden voor de voeding van de groeiende wereldbevolking - zowel als levensmiddel voor de directe consumptie alsook als diervoeder. Op het laatste doelt Naturland.

Als voedermiddel kan insectenmeel een duurzame vervanging vormen voor vismeel en visolie in voer. Daarnaast zouden insectenproteïnen ook als eiwitvoedermiddel voor kippen of varkens inzetbaar zijn. Volgens Naturland doet men binnen de EU pogingen om bio-voedermiddelen voor de aquacultuur op insectenbasis te regelen, dit in het kader van de EU bio-richtlijn. Dit proces is de afgelopen tijd echter niet veel vooruit gekomen.

Langzaam uitdrogen niet toegestaan
De nieuwe Naturland-richtlijn definieert houdingsomstandigheden voor zeven soorten kevers, vliegen en sprinkhanen in de insectenkweek. Daartoe hoort het verbod op verminking, bijvoorbeeld door het afsnijden van vleugels of verwijderen van springpoten. De dieren moeten in eerste instantie gevoerd worden met biologisch/plantaardige bijproducten en reststoffen uit de verwerking.

De diergezondheid moet door voorzorgsmaatregelen zoals een soortgerechte bezettingsdichtheid en optimale hygiënische omstandigheden gegarandeerd worden. Ook het doden van de dieren regelt Naturland. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren - door middel van temperatuurshock direct bij het kweekbedrijf. Methodes zoals het langzaam uitdrogen van de insecten aan de zon zijn niet toegestaan, deelde Naturland mee.

"De nu vastgelegde richtlijn is een eerste stap op de weg om insecten als duurzame proteïnebron te positioneren, ook in de biologische landbouw", loofde Naturland-voorzitter Hubert Heigl zijn vereniging.

Bron: Bio-Markt.Info


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven