Spanje: Alternatief voor kunststof op basis van plantaardig afval

Het in Aragón (Spanje) gevestigde Feltwood heeft een innovatief biologisch industrieel materiaal ontwikkeld, dat is gemaakt van residuen van landbouwgewassen. Hiermee wordt een biologisch alternatief voor kunststof geboden.

De materialen die het bedrijf produceert worden gemaakt van 100% plantaardige vezels. Daardoor is het materiaal biologisch afbreekbaar en zelfs composteerbaar. Het materiaal kan gerecycled worden, met behoud van kwaliteit. Daarnaast bevat het geen schadelijke stoffen zoals kleefstoffen, kunststoffen of gevaarlijke bindmiddelen. De materialen kunnen op verschillende manieren toegepast worden, dankzij hun hardheid, veelzijdigheid en weerstand. De vezels kunnen lichter, steviger of flexibeler worden geproduceerd, afhankelijk van het eindproduct.

Het materiaal kan op talloze manieren worden toegepast, bijvoorbeeld voor de vervaardiging van meubels, verpakkingen, plaatmateriaal, thermisch isolatiemateriaal voor in de bouw, sportuitrustingen, muziekinstrumenten, speelgoed, etc.

Arancha Yáñez en Óscar Longares leerden elkaar kennen tijdens Startups in Love, een netwerkevent dat jaarlijks in Zaragoza wordt georganiseerd en waar professionals en startups nieuwe samenwerkingen kunnen aangaan voor hun huidige en toekomstige projecten. Daar begon het Feltwood-project. Het project heeft financiering ontvangen vanuit het Horizon 2020 programma, kreeg een prijs uitgereikt door het Europese agentschap EIT Food en won onlangs de Ondernemersprijs XXI, uitgereikt door CaixaBank.

Zodra het patent geregistreerd is, zullen de ondernemers het bedrijfsmodel vorm gaan geven: "We willen de technologie in licentie geven en andere bedrijven ons materiaal laten produceren", licht Longares toe. Ze hebben twee soorten klanten voor ogen: bedrijven die landbouwafval genereren of beheren en bedrijven die het Feltwood materiaal zullen kopen voor de productie van groenten- en fruitverpakkingen voor supermarkten. "Aan al dit soort bedrijven zullen we onze technologie verkopen", vertelt Longares.

Een bijkomend voordeel is dat het productieproces van dit materiaal vier keer goedkoper is dan dat van kunststof. Het lijkt er dus op dat er geen excuus meer overblijft om het wereldwijde gebruik van plastic niet te verminderen.

Bron: abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven