Peru: lichte exportdaling biologische bananen

De Peruaanse export van biologische banaan in maart dit jaar heeft 42.259.359 dollar aan winst opgeleverd, 2% minder dan in dezelfde periode van 2018. Deze cijfers publiceerde Agrodata Perú in zijn laatste rapport.

De exportbestemmingen van het fruit zijn Nederland, waarnaar 29% van het totaal verzonden werd, de Verenigde Staten (21%), Panama (15%), België (10%), Duitsland (8%) en Zuid-Korea (7%).

De belangrijkste exporteurs waren Agronegocios Los Ángeles, Cooperativa Agraria Appbosa, Pronatur, de Associatie van Kleine Biologische Telers in Querecotillo en de Associatie van Kleine Telers van Biologische Bananen Valle del Chira.

Het rapport van Agrodata Perú geeft ook informatie over de ontwikkeling van de prijzen in de export van biologische banaan. In de eerste drie maanden van 2019 daalden de prijzen met 4%, tot een gemiddelde van 0,69 dollar per kilo, ten opzichte van 0,72 dollar in dezelfde periode vorig jaar. De prijsdaling is het gevolg van de grotere oogst in Centraal-Amerikaanse landen en buurlanden als Ecuador en Colombia. Het laatstgenoemde land heeft voor het eerst biologische banaan naar China verzonden, een markt met 1,3 mld potentiële klanten.

De teeltsector van biologische bananen in de Peruaanse regio Piura staat voor twee uitdagingen: de prijzen op internationaal niveau en de productiviteit. Met betrekking tot het tweede punt: de gemiddelde opbrengst ligt in Piura op 1.800 dozen per hectare (het areaal heeft een omvang van 16.600 hectare, waarvan 9.000 hectare biologisch is), terwijl er in Centraal-Amerika 2.500 dozen per hectare worden geoogst.

Bron: eltiempo.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven